ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνελήφθη πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας αεροσκαφών για προδοσία

Ουκρανία: Συνελήφθη πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας αεροσκαφών για προδοσία
AP

Ουκρανία: Ο πρώην επικεφαλής κατασκευάστριας εταιρείας μηχανών αεροσκαφών κατηγορείται για προδοσία 

Συνελήφθη και κατηγορείται για εσχάτη προδοσία ο πρώην ιδιοκτήτης γνωστής κατασκευάστριας εταιρείας μηχανών αεροσκαφών στην κεντρική Ουκρανία το Σάββατο σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Βιατσεσλάβ Μποχουσλάγεφ, «επίτιμος πρόεδρος» της Motor Sich, στην πόλη Ζαπορίζια, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, τέθηκε υπό κράτηση και μετήχθη στο Κίεβο με αυτοκινητοπομπή, κατά τα δημοσιεύματα.

Ουκρανικά ΜΜΕ εξήγησαν, πως ο κ. Μποχουσλάγεφ, πρώην μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, φέρεται να συνεργάστηκε με τις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν τμήματα τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών και να τους προσέφερε βοήθεια.

Η πόλη Ζαπορίζια παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η ομώνυμη περιφέρεια είναι η μια από τις τέσσερις που η Ρωσία ανακοίνωσε πως προσάρτησε, κίνηση που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Η δημοσιογράφος Ιρίνα Ρομαλίσκα, σε ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε επικαλούμενη επίσης πηγές στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας πως ο κ. Μποχουσλάγεφ είναι γνωστό πως είχε φιλορωσική στάση, φέρεται να προμήθευε τη Ρωσία με μέρη ελικοπτέρων και αεροσκαφών και να είχε επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Motor Sich είναι γνωστή κατασκευάστρια μηχανών αεροσκαφών, ενώ παράγει επίσης βιομηχανικές τουρμπίνες. Το 2021, οι ουκρανικές αρχές απέτρεψαν προσπάθειες εταιρειών της Κίνας να την εξαγοράσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ