ΚΟΣΜΟΣ

Πένι Μόρντοντ: Η πρώην... βοηθός μάγου που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός

H Πένι Μόρντοντ
H Πένι Μόρντοντ
ΑΡ

Βρετανία: Η Πένι Μόρντοντ παρέμενε στην κούρσα για την ηγεσία της χώρας μέχρι την ύστατη ώρα, σε πείσμα των προβλέψεων που προεξοφλούσαν νίκη του Ρίσι Σούνακ

Η Πένι Μόρντοντ, η πρώην υπουργός υπουργός Άμυνας της Βρετανίας (Mάιος-Ιούλιος 2019) και επικεφαλής σήμερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών, είχε διεκδικήσει την πρωθυπουργία και το καλοκαίρι, μετά την παραίτση του Μπόρις Τζόνσον.

Η 49χρονη πρώην υφυπουργός Εμπορίου η «συνέχεια του Μπόρις Τζόνσον» ή η «Τερέζα Μέι με πιο μακριά μαλλιά» όπως την έχουν περιγράψει «γνωρίζει πως έχει ο,τι πρέπει να έχει κανείς για να γίνει πρωθυπουργός» λένε οι οπαδοί της. Δημοφιλής στη βάση του κόμματος, είναι βουλευτής από το 2010 και κατάγεται από το Τόρκι του Ντέβον. Kόρη ενός πρώην αλεξιπτωτιστή των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, πήρε το όνομά της από το καταδρομικό HMS Penelope του Βασιλικού Ναυτικού.

Η δύσκολη εφηβεία

Μεγάλωσε στο Πόρτσμουθ και έχασε τη μητέρα της στην εφηβεία, από καρκίνο του μαστού σε ηλικία 15 ετών, ενώ την ίδια χρονιά διαγνώστηκε με καρκίνο και ο πατέρας της. Η ίδια αναγκάστηκε να μεγαλώσει νωρίς, ενώ αργότερα εργάστηκε ως βοηθός μάγου για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της. Γνωστός στην περιοχή του Πόρτσμουθ λεγόταν Will Ayling και είχε γίνει πρόεδρος του σωματείου Magic Circle.

Mαζί έδιναν παραστάσεις σε ξενοδοχεία, στρατώνες και γκολφ κλαμπ, με το αφεντικό της να «πριονίζει στη μέση την Πένι και να την κόβει σε κομμάτια». Το χαρακτηριστικό κόλπο του μάγου ονομαζόταν «Zigzag», όπου έσπρωχνε μεγάλες ατσάλινες λεπίδες μέσα από διάφορα «μέρη του σώματος», δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι το στομάχι της βοηθού του... είχε αφαιρεθεί.

Λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας τους, ο δίδυμος αδερφός της παράτησε το σχολείο και πήγε να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο, ενώ ο μπαμπάς τους δούλευε συνέχεια για να πληρώσει τους λογαριασμούς, παλεύοντας με την ασθένεια. Ο μικρότερος αδερφός της Πένυ ήταν μόλις εννέα ετών εκείνη την εποχή και εκείνη έγινε η «μητέρα» της οικογένειας.

Το 2014, ούσα πια βουλευτής των Τόρις, δεν δίστασε να λάβει μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή Splash, όπου διάσημοι μυούνται στην τέχνη της κατάδυσης. Έγινε πρωτοσέλιδο και αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση για φτηνά επικοινωνιακά κόλπα. Η ίδια ανέφερε ότι στόχος της ήταν να συγκεντρώσει χρήματα για να σώσει μια δημοτική πισίνα στην εκλογική της περιφέρεια, το Πόρτσμουθ.

Η πολιτική καριέρα

Αφού σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, άρχισε να εργάζεται για το Συντηρητικό Κόμμα ως επικεφαλής της νεολαίας υπό τον τότε πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ. Επίσης εργάστηκε επίσης για λίγο ως επικεφαλής ξένου Τύπου για την προεδρική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους το 2000.

Όταν εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 2010, εκπαιδεύτηκε ως έφεδρος του Βασιλικού Ναυτικού και αργότερα έγινε υπουργός κοινοτήτων και στη συνέχεια υπουργός Άμυνας, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. Έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ανέλαβε τη θέση αν και για διάστημα μόλις 85 ημερών, όταν την «ξήλωσε» ο νέος τοτε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το 2010, υπηρέτησε ως εν ενεργεία υπολοχαγός, στην παράκτια εγκατάσταση HMS King Alfred στο νησί Whale στο λιμάνι του Πόρτσμουθ. Ανήκει στα στελέχη των Τόρις που δεν παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα έργα και τις ημέρες του Τζόνσον.