ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Αδέρφια που δεν μιλάνε «κονταροχτυπιούνται» για τη δημαρχία

Αδέρφια που δεν μιλάνε διεκδικούν τη δημαρχία σε μία πόλη του Καναδά
Αδέρφια που δεν μιλάνε διεκδικούν τη δημαρχία σε μία πόλη του Καναδά
ΑΡ

Καναδάς: Δύο αδέρφια που δεν μιλάνε μεταξύ τους διεκδικούν τη δημαρχία σε μία πόλη του Οντάριο, με την πολιτική και οικογενειακή τους κόντρα να κάνει τον γύρο του κόσμου 

Ο Τσαρλς Στιλ δίνει μάχη με τον «αποξενωμένο» αδερφό του Μπιλ στην κούρσα για τη δημαρχία του Πορτ Κόλμπορν, αλλά τα αδέρφια τηρούν σιγή ιχθύος για την πηγή της μεταξύ τους σύγκρουσης

Όταν ο Τσαρλς Στιλ ανέβηκε σε ένα βήμα συζήτησης την περασμένη εβδομάδα, ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας που αντιμετώπισε τον μοναδικό του αντίπαλο σε μια σκληρή κούρσα για τη δημαρχία μιας μικρής καναδικής πόλης.

Η συνάντηση σηματοδότησε επίσης την πρώτη φορά που μίλησε με τον αδερφό του Μπιλ –τον νυν δήμαρχο–εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. «Ήμουν αρκετά νευρικός. Ποτέ δεν συζήτησα ή κάτι τέτοιο μπροστά σε πλήθος», είπε ο Τσαρλς στον Guardian. «Και τρελάθηκα μερικές φορές. Αλλά [ο αδερφός μου] πιστεύει ότι δικαιούται να γίνει δήμαρχος. Και η αλαζονεία του με ενοχλούσε».

Η αναμέτρηση μεταξύ των τσακωμένων αδερφών έχει κάνει διάσημο το Πόρτ Κόλμπορν μια πόλη 20.000 κατοίκων στις όχθες της λίμνης Erie, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στη σημερινή αναμέτρηση. Ο Μπιλ Στιλ ήταν έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα χωρίς αντίπαλο για τη δεύτερη θητεία του ως δήμαρχος. Ωστόσο, λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο τέλος Αυγούστου, ο Τσαρλς υπέβαλε το δικό του όνομα στην κούρσα για τη δημαρχία.

«Το κάνω [αυτό] λόγω δημοκρατίας. Αν δεν το έκανα, ο αδερφός μου θα είχε αναγνωριστεί γιατί κανείς άλλος δεν τρέχει. Είμαστε μόνο εμείς οι δύο», είπε ο Τσαρλς, προσθέτοντας ότι λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές – μια «θλιβερή» παράσταση.

Τα αδέρφια δεν έχουν αποκαλύψει τον λόγο της παρατεταμένης αποξένωσής τους. «Η πολιτική [του Μπιλ] είναι πολύ διαφορετική από τη δική μου. Είναι αρκετά δεξιός. Είμαι υπέρ των αδυνάτων», είπε ο Τσαρλς. «Θα ήθελα να δω τους πολίτες να παίρνουν πίσω το μέλλον τους και όχι να το παραδίδουν στην ισχυρή ελίτ».

Ο δήμαρχος Μπιλ Στιλ, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως δημοτικός σύμβουλος για 17 χρόνια, δεν απάντησε σε αίτημα συνέντευξης. Προηγουμένως είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «δεν μιλάει» για τους αντιπάλους του. Ο Τσαρλς διεξήγαγε μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των αστέγων και της φορολογίας. Και έστρεψε τα πυρά του στον αδερφό του, τον οποίο κατηγορεί ότι είναι μέλος μιας «ελίτ λέσχης» ισχυρών προσωπικοτήτων.

«Μετακόμισα στο Τορόντο όταν ήμουν 18 και έγινα ταχυδρόμος. Τώρα παίρνω σύνταξη – οπότε ξέρω πώς είναι να ζεις με σταθερό εισόδημα. Και [ο αδερφός μου] δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό», είπε ο Τσαρλς. «Απλώς δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά περισσότερους φόρους και οι τιμές του νερού εκτοξεύονται στα ύψη».

Ο αγώνας «τροφοδοτεί» την ανεπίσημη σελίδα της πόλης στο Facebook, όπου ορισμένοι κάτοικοι απολαμβάνουν τη διαμάχη, ενώ άλλοι διαμαρτύρονται ότι ο ανταγωνισμός έχει μετατρέψει την πόλη σε πηγή «γέλιου».

Όποιος και να νικήσει, η ξεκάθαρη φύση της δημοτικής πολιτικής σημαίνει ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για οποιαδήποτε συμφιλίωση μεταξύ των αδελφών. «Ω, σίγουρα έκανε τα πράγματα χειρότερα», είπε ο Τσαρλς. «Δεν νομίζω ότι με έπαιρνε στα σοβαρά. Αλλά προφανώς με παίρνει πολύ στα σοβαρά τώρα. Είτε κερδίσω είτε χάσω, μεταφέρω το μήνυμά μου για θέματα που έχουν σημασία για τον μέσο άνθρωπο.