ΚΟΣΜΟΣ

Μερική έκλειψη Ηλίου: Θεαματικές εικόνες που τραβήχτηκαν στην Ινδία

Μερική έκλειψη Ηλίου: Θεαματικές εικόνες που τραβήχτηκαν στην Ινδία
Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες του ουράνιου φαινομένου όπως τραβήχτηκαν από την Ινδία
AP Photo

Μια μερική έκλειψη Ηλίου, ορατή στην Κεντρική Ευρώπη, τη Βορειοανατολική Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σημειώθηκε για λίγο την Τρίτη. Το ουράνιο φαινόμενο ξεκίνησε από την Ισλανδία και ολοκληρώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας, διάρκειας περίπου δύο ωρών.

Μια ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, φέρνοντας και τα τρία ουράνια σώματα σε ευθυγράμμιση. Μια μερική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη αποτυγχάνει να καλύψει ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο και μόνο ένα τμήμα του είναι ορατό από τη Γη.

Μερική έκλειψη Ηλίου: Oρατή και στην Ελλάδα

Mερική έκλειψη Ηλίου έγινε την Τρίτη (25/10) και ήταν ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα είναι το 2027.

Η μέγιστη φάση της έκλειψης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη κάλυψε περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης ήταν περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Άρχισε στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%) και συνέβη στις 13:43 και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 14:51.

Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη άρχισε στις 12:30, κορυφώθηκε στις 13:38 και τελείωσε στις 14:46.

Η φετινή μερική έκλειψη είναι η δεύτερη και τελευταία ηλιακή έκλειψη της χρονιάς, με την πρώτη να έχει συμβεί στις 30 Απριλίου.

Δείτε μερικές εντυπωσιακές εικόνες μερικής έκλειψης ηλίου που τραβήχτηκαν σε όλη την Ινδία:

Διαβάστε επίσης:

Μερική έκλειψη Ηλίου στις 25 Οκτωβρίου - Ορατή και στην Ελλάδα

Τι φέρνει στην Ελλάδα και τον κόσμο η Ηλιακή έκλειψη στο Σκορπιό;

Ολική έκλειψη Σελήνης και πανσέληνος - Το εντυπωσιακό βίντεο της NASA