ΚΟΣΜΟΣ

Ρίσι Σούνακ: Μπορεί να σταματήσει το χάος στη Βρετανία ;

Τεράστιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο Ρίσι Σούνακ
Τεράστιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο Ρίσι Σούνακ
Α.Ρ

Ο Ρίσι Σούνακ αναλαμβάνει το τιμόνι της Βρετανίας, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με την υπόσχεση να διορθώσει το χάος που άφησε η προκάτοχός του, Λιζ Τρας. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό;

Ο άνθρωπος που υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών του Μπόρις Τζόνσον για δυόμισι χρόνια για να παραιτηθεί και να ρίξει την κυβέρνηση Τζόνσον, ανέλαβε το τιμόνι ενός έθνους σε υπαρξιακή κρίση, μετά την καταστροφική θητεία της Τρας.

Η διεθνής φήμη της Βρετανίας ωστόσο είχε ήδη πληγεί προτού η Τρας αναλάβει καθήκοντα. Τα ατελείωτα σκάνδαλα που τελικά ανάγκασαν τον Τζόνσον να εγκαταλείψει το αξίωμα, πέρα ​​από τις επανειλημμένες απειλές του οτι θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο για το Brexit που ο ίδιος συμφώνησε προσωπικά με την ΕΕ, δεν δημιουργούσαν θετικό κλίμα προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σούνακ θεωρείται ασφαλής επιλογή, έχοντας κερδίσει επαίνους για τον χειρισμό του στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοηθώντας επιχειρήσεις και πολίτες με μεγάλα κρατικά προγράμματα δαπανών που έσωσαν πολλά μέσα διαβίωσης. Το καθήκον του τώρα είναι ξεκάθαρο: Να φέρει ηρεμία. Δυστυχώς για τον ίδιο όμως, έχει κληρονομήσει ένα πολιτικό κόμμα που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια με ατέρμονες έριδες. Το Συντηρητικό Κόμμα του 2022 είναι τόσο διχασμένο που οδήγησε στην έξοδο τους δύο προηγούμενους αρχηγούς του.

Το κόμμα διαιρείται σε πολλές περισσότερες γραμμές από ό,τι αριστερά και δεξιά, αλλά ο Σουνάκ πιθανότατα θα έχει τη μεγαλύτερη δυσκολία με τη λαϊκιστική πτέρυγα των υποστηρικτών τυο Brexit που λάτρευαν τον Τζόνσον. Μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τον Σουνάκ θα είναι η διαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και αν δεν το κάνει με τον τρόπο τους, θα του κάνουν τη ζωή και τη θητεία δύσκολη, προεξοφλούν αναλυτές.

Η διαχείριση του κόμματος είναι κάτι που μπορεί να ξεφύγει από τα χέρια του Σούνακ στο άμεσο μέλλον. Αυτό όμως που θα χειριστεί είναι η οικονομική πολιτική και η συναλλαγή με διεθνείς εταίρους, καθώς διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εκτός πολιτικής ενώ γνώρισε παγκόσμιες προσωπικότητες ως υπουργός Οικονομικών. Είναι επικοινωνιακός και ξέρει τι λέει όταν πρόκειται για την οικονομία.

Σε έναν ιδανικό κόσμο ο Σουνάκ, θα έφερνε οικονομική σταθερότητα και μαζί πολιτική σταθερότητα. Αλλά οι μακροχρόνιοι παρατηρητές της βρετανικής πολιτικής γνωρίζουν ότι τα δύο δεν πάνε πάντα χέρι-χέρι, σημειώνει το CNN. «Θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές λόγω του μίνι προϋπολογισμού της Τρας που θα τον κάνουν αντιδημοφιλή σε διαφορετικές ομάδες για διαφορετικούς λόγους», δήλωσε η Βίκι Πράις, πρώην επικεφαλής της Κυβερνητικής Οικονομικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιτότητα για την εξισορρόπηση των λογαριασμών, απροσδόκητους φόρους στις ενεργειακές επιχειρήσεις και αντιστροφή της ιδέας της Τρας να αφαιρέσει τα ανώτατα όρια στα μπόνους των τραπεζιτών. «Πρέπει να εξισορροπήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να εξοργίσουν τους Συντηρητικούς βουλευτές με πολιτικές που θα μπορούσαν να στρέψουν το κοινό εναντίον του».

Από την πλευρά τους, οι Συντηρητικοί βουλευτές και σύμβουλοι αισθάνονται ταυτόχρονα ανακούφιση, οργή, ανησυχία και σε ορισμένες περιπτώσεις ήττα. Κάποιοι πιστεύουν ότι το κοινό θα εκτιμήσει λίγη γαλήνη και ησυχία από τον πολιτικό χάος. Μερικοί πιστεύουν ότι ο άνθρωπος που κατέστρεψε τον Τζόνσον πήρε το δρόμο του. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Σουνάκ θα είναι πολύ μαλακός στο Brexit, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι οι επόμενες εκλογές έχουν ήδη χαθεί.

Απομένουν θεωρητικά τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να διεξαχθούν οι επόμενες γενικές εκλογές. Αυτός είναι περισσότερο από αρκετός χρόνος για να σταθεροποιήσει ο Σούνακ το πλοίο και να επαναφέρει τις δημοσκοπήσεις των Τόρις σε αξιοπρεπή επίπεδα. Αλλά πρέπει να πάρει μαζί του και το Κόμμα του. Αν δε συμβεί αυτό, ο νέος πρωθυπουργός μπορεί να γίνει ένας ακόμη ηγέτης των Συντηρητικών που θα αναγκαστεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη διαχείριση της εσωτερικής πολιτικής του κόμματός του παρά στην αντιμετώπιση των μαζικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του.