ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν:Διαδηλωτές στον τάφο της Μάχσα Αμίνι 40 μέρες μετά τον θάνατό της

Διαδηλωτές στον τάφο της Μάχσα Αμίνι, 40 ημέρες μετά τον θάνατό της
Διαδηλωτές στον τάφο της Μάχσα Αμίνι, 40 ημέρες μετά τον θάνατό της
Α.Ρ

Ιράν: Δεκάδες πολίτες αψήφησαν τις αρχές και συνέρρευσαν στο νεκροταφείο, 40 ημέρες μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι της γυναίκας που έγινε σύμβολο ελευθερίας

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον τάφο της Mάχσα Αμίνι 40 ημέρες μετά τον θάνατό της, αψηφώντας τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Ιράν, στο πλαίσιο της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων. Δεκάδες άνδρες και γυναίκες φώναξαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και «Θάνατος στον δικτάτορα», στο νεκροταφείο Aichi στο Σακέζ, την πόλη της Αμίνι στη δυτική επαρχία του Κουρδιστάν, σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η Αμίνι μια 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής, πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών», ενώ επισκεπτόταν την Τεχεράνη με τον μικρότερο αδερφό της. Η οργή φούντωσε στην κηδεία της τον περασμένο μήνα και πυροδότησε το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Νεαρές γυναίκες και μαθήτριες ηγήθηκαν του κινήματος, αφαιρώντας και καίγοντας τις μαντίλες τους και αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας στο δρόμο.

Οι πενθούντες κατευθύνθηκαν στον τάφο της Aμίνι το πρωί της Τετάρτης (25/10), παρόλο που οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει την οικογένειά της να μην πραγματοποιήσει την επιμνημόσυνη δέηση, απειλώντας ότι «θα πρέπει να ανησυχούν για τη ζωή του γιου τους», σύμφωνα με ακτιβιστές.

Την Τετάρτη συμπληρώθηκαν 40 ημέρες από τον θάνατο της Αμίνι και το τέλος της παραδοσιακής περιόδου πένθους στο Ιράν. Οι εικόνες που κοινοποιήθηκαν από την οργάνωση για τα δικαιώματα Hengaw έδειξαν έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Σακέζ, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισαν τις εισόδους στην πόλη.

Παρόλα αυτά, δεκάδες άνθρωποι εθεάθησαν να τρέχουν στην πόλη με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καθώς και με τα πόδια κατά μήκος των δρόμων και στα χωράφια, σε πλάνα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο «Κουρδιστάν, Κουρδιστάν, το νεκροταφείο των φασιστών», ακούστηκε μια ομάδα να φωνάζει σε ένα άλλο βίντεο που κοινοποιήθηκε από ακτιβιστές στο Twitter. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο.

«Οι πόλεις Sanandaj, Saqqez, Divandarreh, Marivan και Kamyaran βρίσκονται σε απεργία» στην επαρχία Κουρδιστάν, έγραψε στο Twitter η οργάνωση Hengaw. Η ομάδα, η οποία παρακολουθεί τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν, είπε ότι οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές Ali Daei και Hamed Lak ταξίδεψαν στο Σακέζ για να συμμετάσχουν στην τελετή και έμεναν στο ξενοδοχείο Κούρδων, αλλά μεταφέρθηκαν στον κυβερνητικό ξενώνα… που φρουρείται από τις δυνάμεις ασφαλείας, είπε η Hengaw.

Μη επαληθευμένα πλάνα που δημοσιεύτηκαν από την οργάνωση Ιράν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHR) με έδρα το Όσλο δείχνουν ανθρώπους να συγκεντρώνονται έξω από το ξενοδοχείο των Κούρδων σε νυχτερινές διαδηλώσεις. Η οργάνωση IHR είπε ότι 141 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων στο Amini, σε έναν ενημερωμένο απολογισμό νεκρών την Τρίτη. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 παιδιά σκοτώθηκαν, ενώ το IHR την Τρίτη ανέφερε τον αριθμό σε 29.