ΚΟΣΜΟΣ

Eνεργειακή κρίση ΕΕ: Στα ύψη οι τιμές καυσόξυλων-Bάζουν GPS σε κορμούς

Στα καυσόξυλα στρέφονται οι Ευρωπαίοι εν μέσω κρίσης
Στα καυσόξυλα στρέφονται οι Ευρωπαίοι εν μέσω κρίσης
ΑΡ

Η ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη έχει αναγκάσει τους πολίτες πολλών χωρών να στραφούν σε φθηνότερες πηγές θέρμανσης, όπως τα καυσόξυλα, ενώ κάνουν θραύση οι κλοπές και οι απάτες

Στη Μολδαβία, τη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, ο Τουδόρ Ποπέσκου κόβει ξύλα με το τσεκούρι του και μετά «ταΐζει» τη σόμπα που θερμαίνει το σπίτι του στην πρωτεύουσα Κισινάου.. Καθώς οι νύχτες γίνονται πιο ψυχρές, η στοίβα από καυσόξυλα αυξάνεται γύρω του, πολύτιμες προμήθειες για τον ερχόμενο χειμώνα.

Στο παρελθόν, βασιζόταν στο φυσικό αέριο για να ζεσταθεί το πρωί και στο καυσόξυλα τα βράδια. Αλλά το φυσικό αέριο είναι τώρα σε μικρότερη προσφορά, δημιουργώντας μια κρίση στη μικρή ανατολικοευρωπαϊκή χώρα του. «Δεν θα χρησιμοποιώ πια αέριο, επομένως θα ζεσταίνομαι μόνο με ξύλα», είπε ο Ποπέσκου. «Αλλά αυτά που έχω δεν είναι αρκετά».

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, που προκλήθηκε από τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει αναγκάσει ορισμένους ανθρώπους να στραφούν σε φθηνότερες πηγές θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, καθώς ο καιρός γίνεται ψυχραίνει. Καθώς όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι προμηθεύονται και καίνε ξύλα, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ έχουν αναφερθεί ελλείψεις και κλοπές και εμφανίζονται απάτες.

Οι δασοπόνοι τοποθετούν συσκευές GPS σε κούτσουρα για να παρακολουθούν τα πολύτιμα αποθέματα καθώς αυξάνονται οι φόβοι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κοπής δέντρων.

Στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας, οι ηγέτες ανησυχούν ότι αυτός ο χειμώνας θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για πολλούς από τους κατοίκους της λόγω του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, με τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου να τριπλασιάζονται από τις αρχές του 2021, παρά την πτώση από τα υψηλά ρεκόρ του Αυγούστου . Η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, που έχει φιλοδυτικές φιλοδοξίες αλλά μέρος της επικράτειάς της ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα, έχει δει τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου κατά 30% πρόσφατα και να απειλεί με περισσότερες περικοπές.

Μαζεύουν ξύλα σε δάση, στα ύψη οι παραγγελίες

Η ζήτηση για καυσόξυλα δεν περιορίζεται σε φτωχότερες χώρες όπως η Μολδαβία, αλλά έχει αυξηθεί και σε πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης. Τα κρατικής ιδιοκτησίας δάση της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας βλέπουν πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για τις περιορισμένες ποσότητες καυσόξυλων που πωλούν ως μέρος της βιώσιμης διαχείρισης των δασών τους.

Οι παραγγελίες προέρχονται από ανθρώπους που δεν έχουν παραγγείλει ποτέ ξανά καυσόξυλα και δεν φαίνεται να γνωρίζουν ότι πρέπει να αγοραστούν δύο χρόνια νωρίτερα, ώστε να στεγνώσουν αρκετά για να καούν σε ξυλόσομπες, σύμφωνα με τη δασική υπηρεσία στο κρατίδιο της Έσσης στη νοτιοδυτικής Γερμανίας.

Οι Γερμανοί δασοφύλακες βλέπουν επίσης περισσότερους ανθρώπους να μαζεύουν πεσμένα ξύλα στα δάση, συχνά χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι παράνομο. Τα δάση της Τσεχίας που πωλούν ξύλα μόνο για οικιακή κατανάλωση, έπρεπε να περιορίσουν την ποσότητα καυσόξυλων που πωλούνται σε ιδιώτες για να αποτρέψουν κερδοσκοπικές αγορές.

Στην Πολωνία, η ζήτηση για μικρά καυσόξυλα από τα κρατικά δάση αυξήθηκε κατά 46% και τα μεγαλύτερα καυσόξυλα αυξήθηκαν κατά 42% μέχρι το τέλος Αυγούστου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό συνέβη ακόμη και πριν από το φθινόπωρο, όταν η ζήτηση για καυσόξυλα είναι υψηλότερη.

«Υπάρχει, φυσικά, αυξημένο ενδιαφέρον για καυσόξυλα στις δασικές περιοχές, επειδή σήμερα είναι το φθηνότερο διαθέσιμο καύσιμο», δήλωσε ο Mισάλ Γκρόβσκι, εκπρόσωπος των κρατικών δασών της Πολωνίας. «Τα μικρά καυσόξυλα είναι ίσως το φθηνότερο υλικό θέρμανσης στις χώρες της ΕΕ».

Βάζουν GPS σε κορμούς για να εμποδίσουν κλοπές

Ανέφερε ότι η κλοπή καυσόξυλων, που πάντα υπήρχε σε κάποιο βαθμό, αυξάνεται. Για να αποτρέψει την κλοπή, το τμήμα δασοκομίας στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας πειραματίζεται με την τοποθέτηση συσκευών εντοπισμού GPS σε κορμούς, δήλωσε η εκπρόσωπος Nικόλ Φίγκλερ.

Δε διαπιστώθηκε ξαφνική αύξηση κλοπών μεγάλης κλίμακας, αλλά οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών προκάλεσαν φόβους στους κατόχους μικρών δασικών οικοπέδων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες «Είναι περισσότερο μια κατάσταση άγχους και φόβου», είπε η Φίγκλερ, σημειώνοντας την αυξημένη αξία των καυσόξυλων. Οι δασολόγοι στη γειτονική περιοχή της Έσσης χρησιμοποιούν GPS από το 2013 και λένε ότι κατάφεραν να εξιχνιάσουν αρκετές κλοπές με αυτόν τον τρόπο.

Απάτες με...προσφορές στο διαδίκτυο

Η αυστριακή αστυνομία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για σημαντική αύξηση των απατεώνων που ισχυρίζονται ότι πωλούν καυσόξυλα και πέλλετ ξύλου στο διαδίκτυο, ενώ αρκετές εταιρείες σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επιδρομές με την υποψία ότι είχαν εμπλακεί σε νόθευση τιμών.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Πέλετ προειδοποιεί επίσης τους αγοραστές να προσέχουν τους εμπόρους που απαιτούν πληρωμή εκ των προτέρων και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας αναφέρει ότι οι τιμές για καυσόξυλα και πέλλετ ξύλου από πριονίδι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κεντρική θέρμανση των σπιτιών αυξήθηκαν πάνω από 85% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές των πέλλετ ανά τόνο παραμένουν σχεδόν 200% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αναφέρει το ινστιτούτο. Ακόμα κι έτσι, η θέρμανση με πέλλετ είναι φθηνότερη από το φυσικό αέριο για όσους είναι εξοπλισμένοι να τα κάψουν, λέει. Το φυσικό αέριο κοστίζει 20,9 σεντς ανά κιλοβατώρα θερμότητας, ενώ τα πέλλετ κοστίζουν 14,88 σεντς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές των καυσόξυλων επίσης ανεβαίνουν. Έχουμε δει μια τεράστια αύξηση της ζήτησης» καθώς αυξάνεται το κόστος ενέργειας, δήλωσε ο Nικ Σνελ, διευθύνων σύμβουλος της Certainly Wood, η οποία αυτοαποκαλείται ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσόξυλων στο Ηνωμένο Βασίλειο που πουλά περίπου 20.000 τόνους ξύλου ετησίως.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ξύλο της εταιρείας του είναι 15% έως 20% πιο ακριβό από πέρυσι και «θα μπορούσε να ακριβύνει περισσότερο καθώς ο καιρός κρυώνει». Είπε ότι η ζήτηση για καυσόξυλα εγχώριας προέλευσης ενισχύθηκε από την ακριβότερη εισαγόμενη ξυλεία από χώρες όπως η Λετονία και η Λιθουανία. Το κόστος μεταφοράς, κυρίως για καύσιμα, έχει ωθήσει τις τιμές εισαγωγών, οι οποίες ήταν φθηνότερες από το βρετανικό ξύλο αλλά τώρα είναι πιο ακριβές.

Οι συνέπειες στο περιβάλλον

Στη Δανία, η ζήτηση για ξυλόσομπες αυξάνεται μαζί με τα ίδια τα καυσόξυλα. Ο δανικός ιστότοπος πωλήσεων DBA ανέφερε ότι οι αναζητήσεις για πέλλετ ξύλου έχουν εκραγεί πάνω από 1.300% τον περασμένο χρόνο.

Η κυβέρνηση και οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει τους Δανούς που σχεδιάζουν να κάψουν καυσόξυλα να συνυπολογίσουν τους κινδύνους: η φωτιά μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία, ενώ ο καπνός συμβάλλει στη ρύπανση από σωματίδια. Υπάρχει επίσης ο καταστροφικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος της κοπής περισσότερων δέντρων.

Η Εγζόνα Σάλα, επικεφαλής περιβαλλοντικής οργάνωσης στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευθεί, λέει ότι η κοπή δασικών δέντρων εκεί έχει αυξηθεί σημαντικά. Η ομάδα της, EcoZ, παρακολουθούσε δάση σε ορεινές περιοχές και βρήκε ανθρώπους να κόβουν παράνομα δέντρα στις 5 το πρωί σε ορισμένες περιπτώσεις. Στη συνέχεια τα καυσόξυλα πωλούνται γύρω από την πρωτεύουσα. Συχνά αυτά που κόβονται είναι νεαρά δέντρα. Τα δάση, είπε, υπόκεινται σε «χυδαία αποψίλωση χωρίς κανένα κριτήριο και έλεγχο».

Πηγή: Associated Press