ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες - Ζητούν διάλογο με τη Ρωσία

Τσεχία: Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες - Ζητούν διάλογο με τη Ρωσία

Οργισμένοι οι πολίτες στην Τσεχία για την ενεργειακή κρίση. Καλούν την κυβέρνηση να συνομιλήσει με τη Ρωσία

Κατά της κυβέρνησης διαδήλωσαν χιλιάδες Τσέχοι πολίτες στην Πράγα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ παράλληλα καλούν σε συνομιλίες με τη Ρωσία για να βρεθεί λύση στο ενεργειακό ζήτημα.

Η διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Πράγας ήταν η τρίτη που διοργανώθηκε από κόμματα και ομάδες της αντιπολίτευσης. Η αστυνομία υπολόγισε ότι το πλήθος ήταν λίγο κάτω από «δεκάδες χιλιάδες».

Η οργάνωση «Πρώτα η Τσεχία!» αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τo ΝΑΤΟ και θέλει το έθνος των 10,7 εκατομμυρίων να είναι στρατιωτικά ουδέτερο.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας, που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν συσσωρεύσει πιέσεις στις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη για να μετριάσουν το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η τσεχική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα υπέγραψε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και έλαβε σκληρή στάση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Έχει επίσης εγκρίνει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας για εταιρείες και των πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ρωσία αποχωρεί από τη συμφωνία για εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Ρωσία: Απομάκρυνε τους αμάχους από την περιοχή της Χερσώνας

Προς επιβολή κυρώσεων και στα ρωσικά μέταλλα