ΚΟΣΜΟΣ

Ο μεγάλος έρωτας του Λούλα: Ποια είναι η νέα πρώτη κυρία της Βραζιλίας

Ο Λούλα με την τρίτη του σύζυγο
Ο Λούλα με την τρίτη του σύζυγο
ΑΡ

Κινητήριος δύναμη και πιστή σύμμαχος στο πλευρό του από την περίοδο που ήταν στη φυλακή, η Ροζάνζελα ντα Σίλβα, η τρίτη σύζυγος του Λούλα ντα Σίλβα, μία πολιτικοποιημένη κοινωνιολόγος 21 χρόνια μικρότερή του, είναι η νέα πρώτη κυρία της Βραζιλίας

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας έναντι του απερχόμενου προέδρου Ζαίρ Μπολσονάρο, σε μία ιστορική νίκη που πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν στην καταλυτική παρουσία της νέας του συζύγου στη ζωή του. Eικοσιένα χρόνια μικρότερή του, η κοινωνιολόγος Ροζάνζελα «Ζάνζα» ντα Σίλβα είναι η τρίτη συζύγος του πολιτικού και ήταν πανταχού παρούσα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Λούλα. Συμμετείχε σε συναντήσεις του υποψήφιου του Εργατικού Κόμματος και απηύθυνε πολλές εκκλήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσει τη νίκη του.

Δε δίστασε μάλιστα να εκφραστεί για πολιτικά θέματα, ενώ πήρε θέση για τον φεμινισμό. «Οι γυναίκες θα αποφασίσουν αυτές τις εκλογές. Γυναίκες που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας, της Βραζιλίας της ελπίδας», έγραψε στο Instagram.

Πτυχιούχος κοινωνιολογίας με MBA στην κοινωνική διαχείριση και βιωσιμότητα, η «Ζάνζα» είναι δια βίου ακτιβίστρια, μέλος του Εργατικού Κόμματος από τα 17 της πολύ πριν γνωρίσει τον Λούλα. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν εκείνη είχε αποφοιτήσει σχετικά πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Παρανά και ο Λούλα είχε ήδη υποβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος και ταξίδευε στη Βραζιλία για να γνωρίσει την πραγματικότητα της χώρας.

Ο έρωτάς τους ωστόσο, ξεκίνησε δεκαετίες αργότερα, όταν ο Λούλα ήταν ήδη χήρος από τη δεύτερη σύζυγό του, την πρώην πρώτη κυρία Mαρίζα Λετίσια, η οποία πέθανε το 2017, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό. Η πρώτη του σύζυγος, Μαρία ντε Λούρδες ντα Σίλβα, είχε πεθάνει κατά τον τοκετό όταν ο Λούλα ήταν μόλις είκοσι ετών.

Ο Λούλα συνάντησε τη «Ζάνζα» σε μία συγκέντρωση στο τέλος του 2017 όπου ήταν παρόντες καλλιτέχνες και αριστεροί ακτιβιστές. Η σχέση τους ανακοινώθηκε δημόσια τον Νοέμβριο του 2019, όταν ο πρώην πρόεδρος αποχώρησε από την Εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, όπου είχε φυλακιστεί στην Κουριτίμπα. Η αποφυλάκιση ήρθε μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF) ότι είναι παράνομο να εκτίσει κανείς ποινή πριν την εξάντληση των ένδικων μέσων. Αργότερα, οι καταδικαστικές αποφάσεις κατά του Λούλα ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο.

Οι συναντήσεις τους στη φυλακή

Οι δυο τους δεν είχαν παντρευτεί ακόμη, όμως εκείνη ανήκε στη λίστα των ατόμων που ειχαν το «πράσινο φως» για να επισκέπτονται τον Λούλα στη φυλακή. Και πήγαινε κάθε μέρα, είπε αργότερα η Λούλα. «Ζούσε στην Κουριτίμπα και μου έφερνε πάντα λίγο φαγητό κάθε βράδυ. Δεν με άφηνε να στέλνω τα ρούχα μου για πλύσιμο, ήθελε να τα πλένει στο σπίτι της», είπε ο πρώην πρόεδρος σε συνέντευξή του σε ένα podcast το 2021. Όταν έφυγα, σκέφτηκα: «Δεν υπάρχει περίπτωση, νομίζω ότι θα πρέπει πραγματικά να παντρευτώ τον ουρανίσκο». Στα 56 της, η Janja είναι 21 χρόνια νεότερη από τoν Λούλα.

Στις φωτογραφίες της αποχώρησης του πρώην προέδρου από την κράτηση το 2019, η αγαπημένη του εμφανίστηκε δημόσια στο πλευρό του για πρώτη φορά. Και δεν έφυγε ποτέ ξανά. Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου του 2022 στο Σάο Πάολο από τον Καθολικό Επίσκοπο Angélico Sândalo Bernardino. Οι δυο τους μετακόμισαν στο διαμέρισμα του Λούλα στο São Bernardo do Campo, και η κοινωνιολόγος άρχισε όχι μόνο να εμφανίζεται σε φωτογραφίες, αλλά να πηγαίνει σε συγκεντρώσεις, να ταξιδεύει, να παρακολουθεί συναντήσεις του κόμματος και να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία.

Η Ροζάνζελα ειναι υπερβολικά προστατευτική. Ο τρόπος με τον οποίο κουβαλάει πάντα νερό, διακόπτει τις συναντήσεις όταν ο Λούλα είναι κουρασμένος και οργανώνει το περιβάλλον για να τον κάνει να νιώσει άνετα, γίνεται αντιληπτος συνέχεια απο το περιβάλλον. Φίλος του ζευγαριού, ωστόσο, λέει ότι η σύζυγος του Λούλα δεν ήταν επεμβατική στην εκστρατεία, απλά «ανησυχεί για τον πρόεδρο» και δεν κάνει τίποτα που ο Λούλα «δεν γνωρίζει και με το οποίο δεν συμφωνεί».

Στο φετινό γαμήλιο πάρτι του ζευγαριού προβλήθηκε το κλιπ με το τζινγκλ - το οποίο περιγράφεται στη σελίδα του στο YouTube ως «έκπληξη που ετοίμασε η Ζάνζα για το Λούλα». Το κλιπ, που διοργάνωσε η κοινωνιολόγος δείχνει αρκετούς καλλιτέχνες και την ίδια μεταξύ άλλων να τραγουδούν μια εκδοχή του τραγουδιού Lula Lá, του οποίου το επίσημο όνομα είναι "Sem Medo de Ser Feliz".

«Είμαι ένας ερωτευμένος άνδρας»

Ο Λούλα ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία την 1η Ιανουαρίου σε ηλικία 77 ετών αναφέρει συχνά τη σύζυγό του και έχει παραδεχθεί πολλές φορές ότι ειναι ένας «ερωτευμένος άντρας». «Είδατε αυτό το κορίτσι που τραγούδησε; Είναι η γυναίκα μου. Αυτό το κορίτσι... Την ερωτεύτηκα περισσότερο όταν ήμουν στη φυλακή», είπε ο Λούλα σε μια συγκέντρωση στο Minas Gerais τον Σεπτέμβριο - μία από τις πολλές στις οποίες τραγούδησε η «Ζάνζα» «Εκείνη και εγώ ανταλλάξαμε 580 γράμματα. Κάθε μέρα της έστελνα ένα γράμμα και κάθε μέρα μου έστελνε ένα γράμμα»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι δυο τους μετακόμισαν σε ένα νοικιασμένο σπίτι στο Alto de Pinheiros, μια πολυτελή γειτονιά του Σάο Πάολο, με ψηλούς τοίχους και πισίνα μακριά από τη θέα των γειτόνων. Το σπίτι έχει δύο εξόδους, κάτι που διευκολύνει το έργο της ομάδας ασφαλείας του πρώην προέδρου.

Η κυρία Σίλβα λατρεύει τα σκυλιά και έχει δύο, συμπεριλαμβανομένης της Resistência, ενός τριχωτού μαύρου αδέσποτου σκύλου που διασώθηκε από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του Λούλα στην Κουριτίμπα, που τώρα περιφέρονται στο νοικιασμένο σπίτι.

Η νέα πρώτη κυρία ενδιαφέρεται για τα ζώα αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ειδικεύεται επίσης στην κοινωνική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη και έχει εργαστεί στον τομέα. Ήταν συντονίστρια προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης στο Itaipu, όπου έκανε την καριέρα της και κατείχε πολλές θέσεις μεταξύ 2005 και 2019. Από το 2012 και 2016 εργάστηκε στην Επιτροπή Βιωσιμότητας εταιρειών που συνδέονται με την Eletrobrás, στο Ρίο ντε Τζανέιρο .

Ένα άλλο θέμα που ενδιαφέρει την πρώτη κυρίαείναι η προστασία των παιδιών και η καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και εφήβων. Συμμετέχει στην εκστρατεία Faça Bonito, που προωθείται από την Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Βίας κατά των Παιδιών και των Εφήβων και στο ECPAT Brasil Network σε συνεργασία με τα Εθνικά Δίκτυα για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Παιδιών και των Εφήβων.

Η ίδια ωστόσο έχε πει ότι θέλει «να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της πρώτης κυρίας», ιστορικά συνδεδεμένη με την ιδέα της εργασίας φροντίδας. «Ας δουλέψουμε για να γίνουμε αυτή η πρώτη κυρία που περιμένατε», έγραψε στο Instagram τον Αύγουστο. «Και θα προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε αυτή την έννοια της πρώτης κυρίας», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Έχει διαμηνύσει πως δεν σκοπεύει να είναι η «βοηθός» του συζύγου της, μια αναφορά στην ομιλία της σημερινής πρώτης κυρίας, Μισέλ Μπολσονάρο, η οποία είχε πει τον Σεπτέμβριο σε μια συγκέντρωση με τον Μπολσονάρο ότι « η γυναίκα είναι βοηθός του συζύγου». «Δεν πρόκειται να σε βοηθήσω, δεν πρόκειται να γίνω βοηθός. Θα είμαι δίπλα σου, μαζί, πολεμώντας, ώστε να δώσουμε στη Βραζιλία ξανά την ελπίδα που αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι», είπε η «Ζάνζα».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει ήδη παραδεχτεί ότι στον δεύτερο γάμο του, είχε ακόμα μια «σεξιστική κουλτούρα, ενός εργάτη εργοστασίου, που πίστευε ότι η γυναίκα έπρεπε να μαγειρέψει το φαγητό όταν έφτανε ο άνδρας» και ότι αυτό άλλαξε πλέον. «Τώρα είμαι με τη Ζάνζα, η οποία είναι πολύ πολιτικοποιημένη, έχει πολιτική σκέψη και είναι πολύ φεμινίστρια» λέει.