ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στην Ινδία: Η στιγμή που κατέρρευσε η γέφυρα - 141 οι νεκροί

Εκατόμβη νεκρών στην Ινδία μετά την κατάρρευση γέφυρας
Εκατόμβη νεκρών στην Ινδία μετά την κατάρρευση γέφυρας
ΑΡ

Κατάρρευση γέφυρας στην Ινδία: Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης

Σε ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα στην Ινδία την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον 141 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν μια πρόσφατα ανακαινισμένη κρεμαστή γέφυρα στην πολιτεία του δυτικού Γκουτζαράτ κατέρρευσε την Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μεταξύ των νεκρών είναι και πολλά παιδιά.

Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 400 άνθρωποι βρίσκονταν στην κρεμαστή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Machchu στην πόλη Morbi την Κυριακή και η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική. Οικογένειες είχαν βγει στη γέφυρα για να γιορτάσουν ένα θρησκευτικό τελετουργικό μετά το Diwali, στη διάρκεια του οποίου είδωλα βυθίζονται στον ποταμό.

Περισσότεροι από 170 επιζώντες ανασύρθηκαν από το ποτάμι και ομάδες του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας αναζητούσαν κι άλλους αγνοούμενους δήλωσε ο Jigar Khunt, στέλεχος του τμήματος πληροφοριών στο Γκουτζαράτ. Όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η γέφυρα είναι πάνω από έναν αιώνα παλιά, αλλά μόλις είχε εγκαινιαστεί ξανά στις 26 Οκτωβρίου μετά από εκτεταμένες επισκευές που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα έξι μηνών από ιδιωτική εταιρεία. «Υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς», είπε ένας διασώστης στο ειδησεογραφικό κανάλι NDTV. «Ήταν βράδυ Κυριακής, οπότε οι οικογένειες είχαν βγει για μια βόλτα επειδή είναι ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο».

Το προσωπικό των κοντινών νοσοκομείων όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα είπε στο NDTV ότι πολλά παιδιά πέθαναν και μερικά ζευγάρια έχασαν περισσότερα από ένα παιδιά. Ο Prateek Vasava, ο οποίος κολύμπησε στην όχθη του ποταμού αφού έπεσε από τη γέφυρα, είπε σε τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι ότι είδε πολλά παιδιά να πέφτουν στο ποτάμι. «Ήθελα να τραβήξω μερικά από αυτά μαζί μου, αλλά είχαν πνιγεί ή παρασυρθεί», είπε. Ένας άλλος επιζών είπε: «Τα καλώδια έσπασαν και η γέφυρα κατέρρευσε σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι άνθρωποι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο και στο ποτάμι».

Οι τυχεροί μπόρεσαν να κολυμπήσουν ή διασώθηκαν από τα 200 και πλέον άτομα απο διάφορες μονάδες που έσπευσαν στο σημείο της καταστροφής. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν φαίνονται άνθρωποι προσκολλημένοι στα απομεινάρια της γέφυρας που ήταν ακόμα πάνω από το νερό.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης ήταν ακόμη σε εξέλιξη, αλλά ο σκοπός ήταν πρωτίστως η εύρεση των σορών. Οι διασώστες έχουν παρεμποδιστεί από τα παχιά φύκια που βρίσκονται στην επιφάνεια του ποταμού. «Τα φύκια έκαναν τις επιχειρήσεις αναζήτησης στο σκοτάδι μια αποθαρρυντική εργασία», είπε ένας τοπικός πολιτικός στους Times of India. Περίπου 77 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ορισμένοι με σοβαρά τραύματα. Χαοτικές σκηνές εμφανίστηκαν στα τοπικά νοσοκομεία καθώς το προσωπικό αντιμετώπισε μια ξαφνική και μαζική εισροή θυμάτων.

Η γέφυρα μήκους 230 μέτρων, γνωστή από τους ντόπιους ως Κρεμαστή Γέφυρα, χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας τον 19ο αιώνα. Το Γκουτζαράτ είναι η πολιτεία καταγωγής του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος βρισκόταν στην πολιτεία για τριήμερη επίσκεψη. Ο Μόντι ανακοίνωσε αποζημίωση 200.000 ρουπιών στις οικογένειες των θυμάτων.

Η πολιτειακή κυβέρνηση έχει σχηματίσει μια πενταμελή ειδική ομάδα έρευνας για τη διεξαγωγή έρευνας για την καταστροφή. Οι υπουργοί του Γκουτζαράτ έχουν πει ότι οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση θα τιμωρηθούν αυστηρά.