ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Εργαζόμενοι «το σκάνε» απο το lockdown σε εργοστάσιο iPhone

Εργαζόμενοι δραπετεύουν από εργοστάσιο συναρμολόγησης iphone
Εργαζόμενοι δραπετεύουν από εργοστάσιο συναρμολόγησης iphone

Εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το μεγαλύτερο εργοστάσιο συναρμολόγησης iPhone της Apple στην Κίνα, μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού που ανάγκασε το προσωπικό να βάλει λουκέτο στο χώρο εργασίας.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει περίπου 10 άτομα να πηδούν έναν φράχτη έξω από το εργοστάσιο, που ανήκει στην κατασκευάστρια Foxconn, στην κεντρική πόλη Zενγκζου. Κινέζοι πολίτες και επιχειρήσεις συνεχίζουν να παλεύουν με την άκαμπτη πολιτική του προέδρου Σι Τζινπίνγκ που εφαρμόζει μηδενική πολιτική ανοχής απέναντι στην Covid-19. Δεν είναι σαφές πόσα κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στο εργοστάσιο.

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα, η Zενγκζού, η πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν της Κίνας, ανέφερε 167 τοπικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, από 97 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η πόλη των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων μπήκε σε μερικό lockdown, καθώς η Κίνα συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυστηρά μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η Foxconn, η οποία λειτουργεί ως προμηθεύτρια της Apple με έδρα τις ΗΠΑ, έχει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο συγκρότημα Ζενγκζου και δεν έχει κοινοποιήσει επίσημο αριθμό για τον αριθμό των μολυσμένων. Η εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι δεν θα εμπόδιζε τους εργαζόμενους να φύγουν.

Ωστόσο, σε πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τον ανταποκριτή του BBC στην Κίνα, Stephen McDonnell, φέρεται να βιντεοσκοπήθηκαν εργαζόμενοι να δραπετεύουν για να ξεκινήσουν μακρινούς περιπάτους πίσω στις πόλεις τους σε μια προσπάθεια να μην πιαστούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ένας 22χρονος εργάτης είπε στους Financial Times ότι επικρατούσε «απόλυτο χάος στους κοιτώνες» όπου κρατούνταν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του. αυτός πρόσθεσε. Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο είχε αποκλειστεί για μέρες, με τους θετικούς εργαζόμενους στον κορονοϊό να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ και σε καραντίνα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την επιδημία.

Την περασμένη εβδομάδα, στις 19 Οκτωβρίου, η Foxconn ανακοίνωσε ότι απαγόρευε όλα τα γεύματα στο εργοστάσιο του Zhengzhou και απαιτούσε από τους εργαζόμενους να τρώνε στα δωμάτιά τους. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία είπε στους δημοσιογράφους ότι διατηρεί την «κανονική παραγωγή» καθώς το εργοστάσιο αύξησε την παραγωγή των πιο πρόσφατων μοντέλων iPhone 14.

«Η κυβέρνηση συμφώνησε να συνεχίσει τα γεύματα για να βελτιώσει την άνεση και την ικανοποίηση της ζωής των εργαζομένων», ανέφερε η Foxconn σε δήλωση την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι για όσους θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, «το [εργοστάσιο] συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να οργανώσει το προσωπικό και τα οχήματα για να παρέχει μια υπηρεσία τακτικής επιστροφής από σημείο σε σημείο για τους υπαλλήλους».

Σύμφωνα με την αυστηρή πολιτική της Κίνας κατά του κορονοϊού, δίνονται εξουσίες στις πόλεις να ενεργούν γρήγορα για να καταστείλουν τυχόν κρούσματα του ιού. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε, από lockdown πλήρους κλίμακας έως τακτικά τεστ και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Πολλοί ήλπιζαν ότι ο Πρόεδρος Σι θα εγκατέλειπε την αυστηρή νομοθεσία πριν από το τέλος του έτους, αλλά στο πρόσφατο 20ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατέστησε σαφές ότι αυτό ήταν απίθανο να συμβεί σύντομα.