ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δημόσιες δίκες για τους χιλιάδες κρατούμενους των διαδηλώσεων

Βράζει η οργή στο Ιράν
Βράζει η οργή στο Ιράν

Το δικαστικό σώμα του Ιράν λέει ότι όσοι διαδηλώνουν κατά του θανάτου της 22χρονης Mάχσα Αμίνι θα δικαστούν

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν ότι θα διενεργήσουν δημόσιες δίκες για 1.000 και πλέον άτομα που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων μόνο στην Τεχεράνη –και περισσότερους από χίλιους ακόμη έξω από την πρωτεύουσα, καθώς αυξάνεται η διεθνής ανησυχία για την απάντηση του Ιράν στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mάχσα Αμίνι.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε σοκαρισμένος από τον αριθμό των αθώων διαδηλωτών που συλλαμβάνονταν παράνομα και βίαια. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ , έχει ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ως τρομοκρατική οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, ο Καναδάς ανακοίνωσε έναν τέταρτο γύρο κυρώσεων κατά ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων και των πρακτόρων επιβολής του νόμου, τους οποίους ο Καναδάς κατηγορεί ότι συμμετείχαν στην καταστολή και τη σύλληψη άοπλων διαδηλωτών. Η Ουκρανία την ίδια ώρα ζήτησε επίσημα να αποκλειστεί η ποδοσφαιρική ομάδα του Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, λόγω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να χτυπήσουν πολιτικούς στόχους και στόχους υποδομής εντός της Ουκρανίας.

Για πρώτη φορά το Ιράν αναγνώρισε ότι υπήρχε κίνδυνος να αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο, μια κίνηση που θα ήταν καταστροφικό πλήγμα για μια χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο. Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσι, είπε ότι θα επικοινωνήσει με το Κατάρ, τους οικοδεσπότες του τουρνουά. Η Ουκρανία είπε ότι το Ιράν – που θα παίξει με την Αγγλία στις 21 Νοεμβρίου – «είναι ένοχο για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πιθανώς παραβιάουν τον Χάρτη της FIFA».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σαχτάρ Ντόνετσκ Σεργκέι Πάλκιν ζήτησε να αντικατασταθεί το Ιράν από την Ουκρανία στο φετινό τουρνουά. «Ενώ η ιρανική ηγεσία θα διασκεδάζει βλέποντας την εθνική της ομάδα να παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι Ουκρανοί θα σκοτώνονται από ιρανικά drones και ιρανικούς πυραύλους», έγραψε στο Twitter.

Τα τελευταία σημάδια εξωτερικής υποστήριξης για τις ιρανικές διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των γυναικών και των φοιτητών ήρθαν καθώς οι καθιστικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στα πανεπιστήμια και περισσότεροι από 500 άμαχοι δημοσιογράφοι έβαλαν τα ονόματά τους σε μια εσωτερική έκκληση ζητώντας την απελευθέρωση των ρεπόρτερ που βοήθησαν στην αποκάλυψη της ιστορίας της Αμίνι.

Σε ένδειξη απονομής δικαιοσύνης, ο Moχάμεντ Γκομπάντλο, ένας διαδηλωτής που συνελήφθη με την κατηγορία της «διαφθοράς» μετά από συμμετοχή σε αντικυβερνητική συγκέντρωση, καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από μία μόλις ακρόαση, είπε η μητέρα του τη Δευτέρα. «Ο γιος μου είναι μόλις 22 ετών και είναι επίσης άρρωστος. Του στέρησαν να έχει δικηγόρο και δεν επιτρέπουν στους δικηγόρους να εισέλθουν στο δικαστήριο», είπε η μητέρα του σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

«Τον ανέκριναν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο και τον καταδίκασαν σε θάνατο μετά από μία μόνο ακρόαση. Είναι αυτή η ισλαμική δικαιοσύνη; Σε ποιο δικαστήριο καταδικάζουν ανθρώπους σε θάνατο μετά από μία μόνο ακρόαση; Θα τον εκτελέσουν σύντομα. Ζητώ από τον κόσμο να βοηθήσει», πρόσθεσε στο βίντεο.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν σφοδρή καταστολή στις κυρίως ειρηνικές διαδηλώσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 253 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 34 Ιρανοί κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, πολλοί από τους οποίους οδηγήθηκαν σε ειδικά κέντρα κράτησης του IRGC.

Ωστόσο, η ιρανική ελίτ παραμένει διχασμένη μεταξύ εκείνων που θέλουν να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις αποκλειστικά ως προϊόν μιας καλά οργανωμένης ξένης συνωμοσίας που θα σταματήσει με την καταστολή, και εκείνων που λένε ότι οι αναταραχές, στην έκτη τους πλέον εβδομάδα, αποκαλύπτουν βαθιά προβλήματα στην ιρανική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των αναξιόπιστων και φιμωμένων επίσημων ΜΜΕ που αφήνουν τους νεαρούς Ιρανούς να εξαρτώνται από τα δυτικά δορυφορικά κανάλια.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ φάνηκε να βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που ζητούσαν συνομιλίες, λέγοντας ότι οι αντίπαλοι του διαλόγου, ανεξάρτητα από τη μεταμφίεση ή το σύνθημά τους, φαίνεται να προτιμούν τη βία. Το κύριο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι 1.000 κρατούμενοι διαδηλωτές έπαιξαν «κεντρικό ρόλο» στις ταραχές. Καθένας θα δικαστεί μόνος του για «ανατρεπτικές ενέργειες», συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε φύλακες, της πυρπόλησης δημόσιας περιουσίας και άλλων κατηγοριών

«Όσοι σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν και να υπονομεύσουν το καθεστώς εξαρτώνται από ξένους και θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τα νομικά πρότυπα», δήλωσε ο επικεφαλής της δικαιοσύνης του Ιράν, Gholam-Hossein Mohseni Ejei, υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι διαδηλωτές θα κατηγορηθούν για συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις.

Ο Ετζέι ισχυρίστηκε ότι οι εισαγγελείς προσπάθησαν να κάνουν διάκριση μεταξύ των θυμωμένων Ιρανών που απλώς προσπάθησαν να εκτονώσουν τα παράπονά τους στους δρόμους και εκείνων που ήθελαν να καταρρίψουν την Ισλαμική Δημοκρατία. «Ακόμη και μεταξύ των ταραχοποιών, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος είχε την πρόθεση να αντιμετωπίσει το σύστημα και να το ανατρέψει», είπε.