ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Όταν ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του με τον Ζελένσκι

O Μπάιντεν με τον Ζελένσκι
O Μπάιντεν με τον Ζελένσκι

Ο Τζο Μπάιντεν «έχασε την ψυχραιμία του» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν όταν ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε περαιτέρω βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχασε την ψυχραιμία του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τον Ιούνιο, όταν ο Ουκρανός ηγέτης φέρεται να ζήτησε περαιτέρω βοήθεια.

Όσοι ήταν εξοικειωμένοι με το τηλεφώνημα είπαν στο NBC News ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μετά βίας είχε τελειώσει να υπόσχεται στον Ζελένσκι άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανική βοήθεια, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος άρχισε να απαριθμεί την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν.

Τη στιγμή εκείνη ο πρόεδρος Μπάιντεν «έχασε την ψυχραιμία του», ισχυρίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις πηγές. Φέρεται ότι ο πρόεδρος ύψωσε τη φωνή του και είπε στον Ζελένσκι ότι ο αμερικανικός λαός ήταν «αρκετά γενναιόδωρος» και «εργάζεται σκληρά» για να βοηθήσει.

Άνθρωπος του περιβάλλοντος Μπάιντεν είπε ότι ο πρόεδρος ήταν «άμεσος» με τον Ουκρανό ομόλογό του σχετικά με το χειρισμό των ζητημάτων με τον «κατάλληλο» τρόπο, αλλά επέμεινε ότι η στιχομυθία δεν ήταν «έντονη ή θυμωμένη».

Τρεις πηγές είπαν στο NBC ότι η απογοήτευση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ζελένσκι είχε αυξηθεί εδώ και «εβδομάδες». Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι η σχέση τους από τότε έχει βελτιωθεί. Μετά το τηλεφώνημα της 15ης Ιουνίου, ο Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο ευχαριστώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν για την υποσχεθείσα βοήθεια.

«Είχα μια σημαντική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σήμερα. Είμαι ευγνώμων για αυτή την υποστήριξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την άμυνά μας στο Ντονμπάς» είπε

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε επίσης μια δήλωση επιβεβαιώνοντας τη βοήθεια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αμφιταλαντευτούν στη δέσμευσή τουςς προς τον ουκρανικό λαό καθώς αγωνίζεται για την ελευθερία του».

Πηγή: Sky News