Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός πόλεμος: Γιατί η Μόσχα προχωρά σε αντικρουόμενες δηλώσεις

Ρωσία
Με επικοινωνιακά «τρικ» συντηρεί η Ρωσία την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου
AP

Η στάση αυτή της Ρωσίας που την ίδια ώρα συνεχίζει την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία, έχει προβληματίσει την Δύση

Με επικοινωνιακά «τρικ» συντηρεί η Ρωσία την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, με αφορμή την εμπλοκή της Δύσης στην Ουκρανία, με φαινομενικά αντικρουόμενες δηλώσεις, που είτε προειδοποιούν για μια τέτοια ολέθρια εξέλιξη, είτε προβάλουν την επιθυμία αποτροπής.

Η στάση αυτή της Ρωσίας που την ίδια ώρα συνεχίζει την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία, έχει προβληματίσει την Δύση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι Ρώσοι ανώτατοι στρατιωτικοί έχουν ήδη συζητήσει το σενάριο μιας πυρηνικής σύγκρουσης. Αυτές οι συζητήσεις έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, καθώς η Ρωσία την ίδια ώρα δέχεται ισχυρά πλήγματα στο πεδίο των μαχών.

Πιο συγκεκριμένα, ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν πρόσφατα συνομιλίες για να συζητήσουν πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην αυξημένη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις συμμαχικές πρωτεύουσες, σύμφωνα με πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται πάντως, πώς ένα θετικό στοιχείο στις εν λόγω πληροφορίες, είναι ότι σε αυτές τις συζητήσεις δεν συμμετείχε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που συνιστά μια «υποβάθμιση» αυτού του σεναρίου και των συνομιλιών.

Με την Δύση να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της Μόσχας στο θέμα των πυρηνικών, το Κρεμλίνο διαμηνύει αντικρουόμενες δηλώσεις αναφορικά με την χρήση των πυρηνικών όπλων.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ που κάνει λόγο για δέσμευση της Ρωσίας προκειμένου να αποτραπεί μια πυρηνική σύγκρουση. Η Μόσχα δήλωσε συγκεκριμένα ότι η χώρα, έχει δεσμευτεί πλήρως να αποτρέψει τον πυρηνικό πόλεμο και ότι η αποφυγή μιας πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου είναι η πρώτη της προτεραιότητα.

«Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε πυρηνικών κρατών για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμών από τις 3 Ιανουαρίου 2022», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία σε κοινή τους δήλωση τον Ιανουάριο επιβεβαίωναν την ευθύνη τους για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

Σκληρές δηλώσεις Μεντβέντεφ

Σε άλλο μήκος κύματος και με ξεκάθαρες απειλές ενός πυρηνικού χτυπήματος της Ρωσίας, κινείται ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ανά διαστήματα επιθυμεί να κάνει με ηχηρό τρόπο ξεκάθαρη την πυρηνική ανωτερότητα της Ρωσίας.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την τελευταία του δήλωση ανέφερε ότι θα ξεσπάσει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος με χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση μη πλήρους και οριστικής νίκης της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι δυτικές χώρες σπρώχνουν τον κόσμο σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Μόνο η πλήρης και τελική νίκη της Ρωσίας θα αποτελέσει εγγύηση έναντι μιας παγκόσμιας σύγκρουσης» είπε.

«Αν δεν κερδίσει η Ρωσία, τότε, προφανώς, θα κερδίσει η Ουκρανία. Στόχος της Ουκρανίας στον πόλεμο, που κήρυξε το καθεστώς του Κιέβου, είναι η ανάκτηση όλων των εδαφών που ανήκαν στο παρελθόν σε αυτήν. Με άλλα λόγια, η προσάρτησή τους από τη Ρωσία. Αυτό αποτελεί απειλή για την ύπαρξη του κράτους μας και την κατάρρευση της σημερινής Ρωσίας», υποστήριξε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο ίδιος είχε απειλήσει ευθαρσώς για ένα πυρηνικό χτύπημα, λέγοντας πως η Ρωσία έχει «δικαίωμα» να το κάνει. «Οι υπερπόντιοι και οι Ευρωπαίοι δημαγωγοί δεν πρόκειται να χαθούν σε μια πυρηνική Αποκάλυψη (…) θα καταπιούν τη χρήση οποιουδήποτε όπλου στην τρέχουσα σύγκρουση», είχε δηλώσει τότε.

Πριν λίγες μέρες, δε, έκανε ξανά λόγο για το ενδεχόμενο παγκόσμιου πολέμου. «Ο γρηγορότερος τρόπος για να κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία στις μη αναστρέψιμες συνέπειες ενός παγκόσμιου πολέμου είναι να εφοδιαστούν οι ψυχωτικοί στο Κίεβο με MLRS μεγάλης εμβέλειας», είχε δηλώσει.