ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ισόβια κάθειρξη στο δράστη του μακελειού στο λύκειο του Πάρκλαντ

Νίκολας Κρουζ
Ο μακελάρης, Νίκολας Κρουζ
AP Photo

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Νίκολας Κρουζ για τη σφαγή στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Πάρκλαντ, το 2018.

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς το δικαίωμα αναστολής της ποινής καταδικάστηκε και επισήμως την Τετάρτη ο Νίκολας Κρουζ, ο οποίος πυροβόλησε με ένα ημιαυτόματο τουφέκι και σκότωσε 17 μαθητές και εργαζόμενους στο λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα.

Τον περασμένο μήνα οι ένορκοι συμφώνησαν να μην επιβληθεί στον 24χρονο Κρουζ η θανατική ποινή, μην αφήνοντας άλλο περιθώριο στο δικαστήριο παρά μόνο να του επιβάλει ισόβια.

Ο Κρουζ είχε δηλώσει ένοχος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης, για τη σφαγή που διέπραξε στις 14 Φεβρουαρίου 2018. Η δικαστής Ελίζαμπεθ Σέρερ συμφώνησε με το αίτημα της εισαγγελίας και επέτρεψε στους συγγενείς των θυμάτων του 24χρονου να μιλήσουν στο δικαστήριο προτού να ανακοινωθεί η ποινή. Ορισμένοι από αυτούς επέκριναν δριμύτατα την απόφαση των ενόρκων και τον νόμο της Πολιτείας της Φλόριντας που απαιτεί ομοφωνία προκειμένου να καταδικαστεί σε θάνατο ένας κατηγορούμενος.

Πολλοί συγγενείς απευθύνονταν απευθείας στον Κρουζ, ο οποίος παρακολουθούσε ανέκφραστος, πίσω από τα μεγάλα γυαλιά και την προστατευτική μάσκα του. Η Αν Ράμσεϊ, η μητέρα της 17χρονης Χελένα Ράμσεϊ, του είπε ότι είναι «σατανικός» ενώ η Ινέζ Χίξον τον αποκάλεσε «εγχώριο τρομοκράτη» επειδή σκότωσε τον πεθερό της, τον διευθυντή του αθλητικού τμήματος του σχολείου, Κρις Χίξον.

Ο Κρουζ ήταν 19 ετών όταν εξαπέλυσε την επίθεση στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Πάρκλαντ, από το οποίο είχε αποβληθεί.