ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Σολτς «άδειασε» τον Ερντογάν μετά την επικοινωνία τους

Γερμανία: Ο Σολτς «άδειασε» τον Ερντογάν μετά την επικοινωνία τους
O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Associated Press - Φωτογραφία αρχείου

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με όσα του είπε ο Όλαφ Σολτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο διέψευσε νωρίτερα απόψε τους ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους, άλλαξε τη θέση του έναντι της Ρωσίας και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης κοινής βάσης διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο καγκελάριος επανέλαβε τη θέση του, ότι εναπόκειται στον ρώσο πρόεδρο να τερματίσει αυτόν τον βίαιο πόλεμο, να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο», τόνισε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ATV, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον καγκελάριο, δήλωσε ότι ο Σολτς άλλαξε στάση έναντι του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και τώρα εκτιμά ότι πρέπει να βρεθεί μαζί του κοινή βάση προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο καγκελάριος ωστόσο έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι «δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία πάνω από το κεφάλι των Ουκρανών», ενώ δηλώνει παγίως ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τον πόλεμο.

Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Σoλτς - Το παρασκήνιο από το τηλεφώνημα

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα και την στήριξή του προς την Αθήνα απέναντι στις εντεινόμενες τουρκικές απειλές και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, «χτύπησε» εκ νέου το τηλέφωνο της καγκελαρίας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην άλλη γραμμή.

Το τηλεφώνημα επιβεβαίωσε αρχικά μέσω twitter το τουρκικό υπoυργείο Εξωτερικών αναφέροντας μάλιστα ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση και τον Όλαφ Σολτς να τηρήσει «ουδέτερη στάση» έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, που αναπαράγει και η εφημερίδα Welt, ο Τούρκος πρόεδρος «πρότεινε επίσης την αναβίωση του διαλόγου μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την επικαιροποίηση των συνομιλιών σχετικά με την τελωνειακή ένωση και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 2005, εδώ και πολλά χρόνια όμως έχουν παγώσει.

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη γειτονική Ελλάδα βρίσκονται στο ναδίρ. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνές δίκαιο στρατιωτικοποιώντας νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η Αθήνα θεμελιώνει τις κινήσεις της επικαλούμενη το δικαίωμα αυτοάμυνας (…) Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο καγκελάριος Σολτς υπερασπίστηκε την Ελλάδα έναντι των απειλών από την Τουρκία» αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.