ΚΟΣΜΟΣ

Apple: Το lockdown στην Κίνα καθυστερεί τις αποστολές iPhone

Ο κορονοϊός στην Κίνα προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις iPhone
Ο κορονοϊός στην Κίνα προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις iPhone
ΑΡ

Μεγάλες καθυστερήσεις αναμένονται στις παραδόσεις των νέων μοντέλων iPhone της Apple, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η Κίνα εν μέσω της νέας έξαρσης κορονοϊού

Βιάζεστε να αποκτήσετε το πιο πρόσφατο iPhone 14 Pro ή το iPhone Pro Max; Η Apple λέει ότι θα πρέπει να προετοιμαστείτε για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για να λάβετε τα νέα της προϊόντα.

Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο συναρμολόγησης του στην Κίνα λειτουργεί πλέον με σημαντικά μειωμένη δυναμική. Στις 2 Νοεμβρίου, οι αξιωματούχοι έκλεισαν μια συνοικία που στεγάζει το εργοστάσιο iPhone της Foxconn, το μεγαλύτερο στον κόσμο, για επτά ημέρες, καθώς η Κίνα επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για μηδενική ανοχή απέναντι στην Covid-19.

«Όπως κάναμε καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού μας», ανέφερε η Apple, η οποία παρουσίασε τη νέα της σειρά iPhone τον Σεπτέμβριο. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε μεγάλη ζήτηση για τα μοντέλα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max. Ωστόσο, τώρα αναμένουμε μικρότερες αποστολές από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως και οι πελάτες θα έχουν μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για να λάβουν τα νέα τους προϊόντα» σημείωσε.

Η ανακοίνωση πιθανότατα θα απογοητεύσει τους επενδυτές που ήλπιζαν ότι η Κίνα θα άρει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό στο εγγύς μέλλον. Τα κινεζικά χρηματιστήρια σημείωσαν απότομη άνοδο την Παρασκευή (4/11) μετά τις φήμες περί τερματισμού του lockdown.

Η ανυποχώρητη προσέγγιση του Πεκίνου για την καταπολέμηση του ιού έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. Όμως ο ηγέτης της χώρας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει υποστηρίξει προσωπικά την «πολιτική μηδενικής ανοχής», δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα τη χαλαρώσει σύντομα.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν οτι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να παλεύει να αντιμετωπίσει τις παρατεταμένες προκλήσεις που δημιουργούνται από τους επίμονους περιορισμούς του κορονοϊού, την πτώση των ακινήτων και τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της συρρικνώθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο. Είναι η πρώτη πτώση από τον Μάιο του 2020. Οι εξερχόμενες αποστολές για τον μήνα μειώθηκαν κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κέρδος 5,7% τον Σεπτέμβριο. Ήταν η χειρότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020.

Η χώρα ανέφερε 5.643 νέα κρούσματα Covid την Κυριακή, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό της εδώ και έξι μήνες. Το Zενγκζού, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της Foxconn, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν στην κεντρική Κίνα και φιλοξενεί περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Κατέγραψε 3.683 κρούσματα και 22 θανάτους τη Δευτέρα. Κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης μέσα στο εργοστάσιο, προκαλώντας μια ξαφνική διακοπή λειτουργίας που έκανε αρκετούς εργαζόμενους να τραπούν σε φυγή από τις εγκαταστάσεις.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία ξεκίνησε μια προσπάθεια προσλήψεων στο εργοστάσιό της στο Zενγκζού. Προσφέρει στους εργαζόμενους που έφυγαν από το εργοστάσιο μεταξύ 10 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου ένα εφάπαξ μπόνους 500 γιουάν (69 δολαρίων) εάν επιστρέψουν στην εργασία τους. Προσφέρει επίσης αύξηση μισθού κατά 30 γιουάν την ώρα, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό πρόσληψης WeChat.

Η Foxconn, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές του τέταρτου τριμήνου λόγω των μέτρων κατά της Covid-19 στην Κίνα. Το τέταρτο τρίμηνο είναι συνήθως μια πολυάσχολη περίοδος για την εταιρεία τεχνολογίας, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρονικά αυξάνεται ενόψει της περιόδου διακοπών στο τέλος του έτους στη Δύση.

Η εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν είπε ότι συνεργάζεται με την επαρχιακή κυβέρνηση της Χενάν «για να εξαλειφθεί η πανδημία και να συνεχιστεί η παραγωγή σε πλήρη ισχύ το συντομότερο δυνατό». Η Foxconn, επίσημα γνωστή ως Hon Hai Precision Industry, αντιπροσωπεύει το 70% των αποστολών iPhone παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από το BBC