ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πώς πέρασε ο Τραμπ τη νύχτα των εκλογών - Το λακωνικό του σχόλιο

O Nτόναλντ Τραμπ με τους συνεργάτες του
O Nτόναλντ Τραμπ με τους συνεργάτες του
ΑΡ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται για τη μεγάλη ανακοίνωση που έχει προαναγγείλει για τις 15 Νοεμβρίου

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ανήσυχος για την απόδοση των Ρεπουμπλικάνων στις κάλπες στο πάρτι παρακολούθησης των ενδιάμεσων εκλογών που διοργάνωσε στο πολυτελές θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγο το βράδυ της Τρίτης. Και αυτό γιατί δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται το «κόκκινο κύμα» το οποίο είχαν προβλέψει οι δημοσκόποι.

Η εκλογική συγκέντρωση διοργανώθηκε στη μεγάλη αίθουσα χορού της ιδιοκτησίας του στη Φλόριντα. Δεν ήταν όμως εκδήλωση όπου ο συνήθως ομιλητικός Τραμπ έδειχνε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να απευθυνθεί στους καλεσμένους ή ακόμα και να μιλήσει σε δημοσιογράφους, αφού εκφώνησε μια σύντομη και μοναχική ομιλία.

Ο Τραμπ, που αναμένεται να ανακοινώσει την εκστρατεία του για τον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, είχε προβλέψει ότι θα ενίσχυε την κούρσα του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μετά τον αναμενόμενο θρίαμβο των υποψηφίων του κόμματος, όμως τα αποτελέσματα στις πιοκρίσιμες αναμετρήσεις ήταν αναμφισβήτητα μικτά.

Στην Πενσιλβάνια, ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Μεχμέτ Οζ και κατέκτησε μια έδρα στη Γερουσία, ενώ ο Δημοκρατικός Τζος Σαπίρο κέρδισε την κούρσα του κυβερνήτη έναντι του Ρεπουμπλικανό Νταγκ Μαστριάνο. Στην Αριζόνα, ο Kάρι Λέικ και ο Μπλέικ Μάστερς που ακολούθησαν το playbook του Τραμπ, ήταν και οι δύο πίσω από τους ομολόγους του των Δημοκρατικών, αν και στο Οχάιο, ο Ρεπουμπλικανός Τζ.Ντ Βανς σημείωσε νίκη στη Γερουσία.

Οι μόνες επίσημες παρατηρήσεις του Τραμπ έγιναν νωρίς το βράδυ, όταν εκφώνησε μια ομιλία μπροστά από μια σειρά από αμερικανικές σημαίες στην περίτεχνου αίθουσα χορού. Ο Τραμπ είχε μπει προηγουμένως στην αίθουσα μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήμτα, αφού κορυφαίοι βοηθοί από την πολιτική του ομάδα και επιτροπές πολιτικής δράσης -μερικοί από τους οποίους είχανπροσκληθεί να περάσουν το βράδυ στο Mαρ-α-Λάγο- και οι δωρητές είχαν γεμίσει την αίθουσα.

Ωστόσο, ως ένδειξη της ανησυχίας του, ο Τραμπ είπε απλώς ότι ήταν μια «ενδιαφέρουσα βραδιά» προτού επαινέσει την υποψήφια της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας Κέιτι Μπριτ, της οποίας η νίκη στην Αλαμπάμα θεωρήθηκε δεδομένη

Ο Τραμπ ήταν σιωπηλός για τη σαρωτική επανεκλογή του κυβερνήτη της Φλόριντα – και του πιθανού προεδρικού αντιπάλου του το 2024 Ρον Ντε Σάντις. Μετά τα λακωνικά του σχόλια, κάθισε σε ένα μεγάλο τραπέζι κοντά στο μπροστινό μέρος της αίθουσας χορού καθώς παρακολουθούσε τα αποτελέσματα των εκλογών να αναβοσβήνουν σε μια τηλεόραση συντονισμένη στο Fox News.

Ο Τραμπ, που συνήθως μπαίνει στον πειρασμό να απευθυνθεί σε συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, παρέμεινε στο τραπέζι του για αρκετές ώρες ενώ συνομιλούσε με μερικούς από τους πιο έμπιστους συμβούλους του, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του Save America Pac, Susie Wiles, του εσωτερικού του συμβούλου Boris Epshteyhn και του παραδοσιακού χορηγού του και πιστού του συνεργάτη,David Bossie.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναγνώρισαν ευρέως ότι η απόδοσή τους δεν ήταν η αναμενόμενη. «Σίγουρα δεν είναι ένα κύμα Ρεπουμπλικανών, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στο NBC News.

Η αίθουσα χορού άδειασε μια ώρα μετά την ομιλία του Trump, ενώ οι σύμβουλοι αποσύρθηκαν στον επάνω όροφο στο γραφείο του Tραμπ ή απλώς εγκατέλειψαν την ιδιοκτησία . Ο πρώην πρόεδρος τελικά σηκώθηκε από το τραπέζι του λίγο μετά τα μεσάνυχτα , αλλά μόνο αφού οι δημοσιογράφοι είχαν απομακρυνθεί στρατηγικά. Οι επόμενες ώρες μέχρι τη μεγάλη του ανακοίνωση την ερχόμενη Τρίτη είναι κρίσιμες για το πολιτικό του μέλλον και την προεδρική του εκστρατεία εν όψει του 2024