ΚΟΣΜΟΣ

Eκλογές στις ΗΠΑ: Τραμπ εναντίον Ντε Σάντις με το βλέμμα στο Λ. Οίκο

Το ζεύγος Τραμπ
Το ζεύγος Τραμπ
Α.Ρ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρον ΝτεΣάντις «μέτριο πολιτικό» μετά τη νίκη του στη μάχη της Φλόριντα, καθώς το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη «μεγάλη ανακοίνωση» που έχει εξαγγείλει ο πρώην προέδρος

Ο Τραμπ υποτίμησε τον κυβερνήτη της Φλόριντα ως έναν «μέτριο» πολιτικό και απέδωσε την επιτυχία του στη δική του υποστήριξη. Ο 44χρονος Ντε Σάντις που επανεξελέγη στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης (8/11), θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικανών και πιθανός αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο πρώην πρόεδρος τον προειδοποίησε να μην βρεθεί εναντίον του. Σε μια μακροσκελή δήλωση, ο Τραμπ απέρριψε τον Ντε Σάντις ως μη υπολογίσιμο αντίπαλο που τον είχε προσεγγίσει «σε απελπιστική κατάσταση» όταν ήταν υποψήφιος για την πρώτη του θητεία το 2017.

«Ο Ρον είχε χαμηλή αποδοχή, κακές δημοσκοπήσεις και δεν είχε χρήματα, αλλά είπε ότι αν τον εγκρίνω, θα μπορούσε να κερδίσει», είπε ο Τραμπ. «Επίσης βελτίωσα την εκστρατεία του, η οποία είχε καταρρεύσει εντελώς». Συνέχισε διαμαρτυρόμενος ότι ο Ντε Σάντις «έπαιζε παιχνίδια» αρνούμενος να αποκλείσει μια προεδρική υποψηφιότητα το 2024, προειδοποιώντας ότι θα νικηθεί αν το πράξει.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει το δικό του σχέδιο για μία νέα υποψηφιότητα, με στόχο να εξασφαλίσει εύκολα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων χωρίς υπολογίσιμο αντίπαλο. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να συγκεντρώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που αναμενόταν και δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν αν έχουν καταλάβει την πλειοψηφία στη Γερουσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εσωκομματική γκρίνια.

Πολλά στελέχη καλούν πλέον τον Τραμπ να περιμένει για να κάνει την ανακοίνωση μετά τα αποτελέσματα για τη Γερουσία καθώς οι υποψήφιοι που ενέκρινε ηττήθηκαν στις ενδιάμεσες εκλογές. Ακόμη και στενοί σύμμαχοι του πρώην προέδρου τον ζήτησαν να επανεξετάσει την ημερομηνία της «μεγάλης ανακοίνωσης» στις 15 Νοεμβρίου.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι ακολούθησαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην άκρη ενός γκρεμού», δήλωσε στους New York Times ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Ντέιβιντ Ούρμπαν. «Νομίζω ότι πρέπει να θέσει [την προεκλογική του ανακοίνωση] σε παύση», είπε η Κέιλι ΜακΈνανι, πρώην γραμματέας Τύπου του Τραμπ, στο Fox News.

Η νίκη του Ντε Σάντις με 20 μονάδες έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τσάρλι Κράιστ αντίθετα, εδραίωσε τη θέση του στο κόμμα. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα που πέτυχε στην κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ, μία από τις μεγαλύτερες της Φλόριντα και παραδοσιακά προπύργιο των Δημοκρατικών, ήταν το καλύτερο που κέρδισε Ρεπουμπλικανός εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Το 2016, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον το κέρδισε με 29 ποσοστιαίες μονάδες. Την Τρίτη, ο κ. DeSantis κέρδισε το 55% των ψήφων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos τον Οκτώβριο, το 72% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών είπε ότι ο Ντε Σάντις θα έπρεπε να έχει μεγάλη ή μεγάλη επιρροή στο μέλλον του κόμματος, σε σύγκριση με το 64% που είπε το ίδιο για τον κ. Τραμπ, 76 ετών.