ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη:Η γυναίκα καθόταν 45 λεπτά σε παγκάκι πριν την έκρηξη

Κωνσταντινούπολη:Η γυναίκα καθόταν 45 λεπτά σε παγκάκι πριν την έκρηξη
Getty Images

Μακελειό το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη, όταν έκρηξη προκάλεσε πανικό στην πιο πολυσύχναστη λεωφόρο της τουρκικής πόλης. Έξι οι νεκροί και περισσότεροι από 80 οι τραυματίες εκ των οποίων δύο δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Τρομοκρατική ενέργεια «βλέπει» η τουρκική πολιτική ηγεσία, πίσω από την έκρηξη που συγκλόνισε το μεσημέρι την Κωνσταντινούπολη στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Ιστικλάλ, σκοτώνοντας έξι πολίτες και στέλνοντας περισσότερους από 80 στα νοσοκομεία.

Ο πεζόδρομος ήταν γεμάτος ως συνήθως από κόσμο σε αυτό το δημοφιλές σημείο της τουρκικής μητρόπολης για τουρίστες.

Αργά το βράδυ ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα τόνισε ότι «42 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων πέντε σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δύο σε κρίσιμη κατάσταση».

Οι τουρκικές αρχές ψάχνουν μια γυναίκα, η οποία φέρεται να έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας να αφήνει στο σημείο της έκρηξης μια τσάντα και έπειτα να απομακρύνεται. Σύμφωνα με την εικόνα που έδωσαν στη δημοσιότητα τουρκικά ΜΜΕ, η γυναίκα φοράει μια μαντίλα στο κεφάλι αλλά και παντελόνι παραλλαγής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση «Μια γυναίκα κάθεται για 45 λεπτά στο παγκάκι, έπειτα υπάρχει η έκρηξη. Δύο είναι τα ενδεχόμενα. Είτε η τσάντα είχε μηχανισμό μέσα της και εξερράγη μόνος είτε κάποιος τον πυροδότησε από απόσταση. Όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση».

Οκτάι: Ψάχνουμε τη γυναίκα

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάκ βρέθηκαν στη Λεωφόρο Ιστικλάλ αρκετές ώρες μετά την έκρηξη για να επιθεωρήσουν την κατάσταση.

Αμέσως μετά την αυτοψία, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε σε δήλωσή του: «Αξιολογούμε να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με βόμβα που πυροδοτήθηκε, με δράστη μια γυναίκα. Μέχρι στιγμής έχουμε 6 νεκρούς και 81 τραυματίες εκ των οποίων οι 2 σοβαρά.

Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι εισαγγελείς διεξάγουν τις αναγκαίες έρευνες. Θα φτάσουμε ως το τέλος. Όποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση θα τιμωρηθεί, όχι μόνο εντός των συνόρων αλλά ακόμα και αν βρίσκεται στην άλλη πλευρά της γης. Η Τουρκία δεν είναι όπως παλιά, αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι».

Ερντογάν: Θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε: «Ο αριθμός των θανάτων φτάνει τους 6. Τέσσερις πέθαναν στη σκηνή της επίθεσης και 2 σε νοσοκομεία. Οι τραυματίες φτάνουν τους 53 (σ.σ. οι δηλώσεις έγιναν νωρίτερα από εκείνες του Οκτάι). Το έθνος πρέπει να γνωρίζει ότι όποιοι έκαναν αυτή την επίθεση θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. Θα αποκαλυφθούν τα πάντα, όσα έχουν σχέση με την επίθεση στη Λεωφόρο Ιστικλάλ.

Τι κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας

Μια από τις λίγες εικόνες από κάμερες ασφαλείας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καταγράφουν την ύποπτη γυναίκα να αφήνει μια τσάντα και να φεύγει. Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν πως η συγκεκριμένη τσάντα περιείχε βόμβα η οποία στη συνέχεια πυροδοτήθηκε από απόσταση.

Οι εικόνες που φτάνουν από την Τουρκία είναι ελάχιστες καθώς από την πρώτη στιγμή έχει επιβληθεί «κόφτης» για τα πλάνα από την επίθεση τόσο στην τουρκική τηλεόραση όσο και στα social media.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: Κανένας Έλληνας ανάμεσα στα θύματα

Ανακοίνωση με αφορμή την έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία δεν βρίσκονται Έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

Παράλληλα η αθήνα εκφράζει τα συλληπητήρια της στην Τουρκία, καταδικάζοντας απερίφραστα την τρομοκρατία όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Αναφορικά με την έκρηξη που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα σήμερα, το Γενικό Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό.

Σημειώνεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο Ελληνικό Προξενείο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη».

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο μια επίθεση με «οσμή τρομοκρατίας», δεσμευόμενος ότι «οι δράστες αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης θα αποκαλυφθούν».

Ωστόσο καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης μέχρι αργά το βράδυ.

Παράλληλα, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (RTUK) απαγόρευσε γρήγορα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να μεταδίδουν εικόνες της σκηνής για να «αποτρέψει τη δημιουργία φόβου» και «την εξυπηρέτηση των στόχων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιορίστηκε επίσης στην χώρα μετά την επίθεση.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η επίθεση, η οποία έρχεται επτά μήνες πριν από τις κρίσιμες τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, προκάλεσε πολλές καταδίκες και εκφράσεις αλληλεγγύης από άλλες χώρες. Ελλάδα, Πακιστάν, Ινδία, Ιταλία, Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη τουρκική κοινότητα, Κατάρ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, μεταξύ πολλών άλλων.

«Συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Τουρκία. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

«Όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται με τον τουρκικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε την «αλληλεγγύη του με τον σύμμαχό μας». Σοκαρισμένος δήλωσε και ο Ουλφ Κρίστερσον, πρωθυπουργός της Σουηδίας, χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Συμμαχία.

Ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωσή του, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Από τη Γαλλία, που τίμησε σήμερα τη μνήμη των 130 νεκρών από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε: «Προς τους Τούρκους: μοιραζόμαστε τον πόνο σας».

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε τα συλληπητήριά του στον Τούρκο πρόεδρο.

Τέλος, το Ισραήλ, με το οποίο η Τουρκία έχει αναθερμάνει τις σχέσεις της, επιβεβαίωσε ότι «ο τρόμος δεν θα νικήσει ποτέ».

Σχετικές ειδήσεις