ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Η Ουκρανία θα αποφασίσει αν και πότε θα συνομιλήσει με τη Μόσχα

O Zoζέπ Μπορέλ
O Zoζέπ Μπορέλ
ΑΡ

Πληθαίνουν οι πληροφοφίες που θέλουν τις δυτικές πρωτεύουσες να πιέζουν το Κίεβο για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να τονίζει οτι το Κίεβο είναι εκείνο που θα αποφασίσει

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία, εν μέσω αυξανόμενων εικασιών ότι οι δυτικές πρωτεύουσες θα πιέσουν το Κίεβο για διαπραγματεύσεις. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, δήλωσε: «Η Ουκρανία θα αποφασίσει τι θα κάνει. Χρέος μας είναι να τους στηρίξουμε».

Προσερχόμενος στη μηνιαία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία θα επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπορέλ είπε ότι η ρωσική υποχώρηση και η ανακατάληψη της Χερσώνας από την Ουκρανία ήταν «πολύ καλά νέα» και έδειξε ότι η στρατηγική της ΕΕ για στρατιωτική υποστήριξη ήταν η σωστή.

Υποστήριξε ότι η στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ ήταν μεγαλύτερη από ό,τι υποδεικνύουν ορισμένες αναφορές, εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης από τις πρωτεύουσες της ΕΕ ότι οι προσπάθειες του μπλοκ δεν αναγνωρίζονται έναντι της αμερικανικής βοήθειας. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε τα σωστά στοιχεία στο τραπέζι», είπε υποσχόμενος περαιτέρω λεπτομέρειες αργότερα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν για περαιτέρω κυρώσεις κατά επιφανών Ιρανών, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα συζητήσουν επίσης τον ρόλο της Τεχεράνης στην υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπορέλ είπε ότι «το μπλοκ δεν είχε αποδείξεις ότι το Ιράν» προμήθευε τη Ρωσία πυραύλους, αν και υπάρχει κάποια ανησυχία ότι αυτό μπορεί να έχει συμβεί. Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις Ιρανούς που συμμετείχαν στην προμήθεια φονικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία.