ΚΟΣΜΟΣ

Στη Χερσώνα ο Ζελένσκι - Μίλησε με στρατιώτες - «Προχωράμε μπροστά»

O Zελένσκι στη Χερσώνα
O Zελένσκι στη Χερσώνα
ΑΡ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Χερσώνα λίγες μέρες μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, διαμηνύοντας οτι το Κίεβο είναι έτοιμο για την ειρήνη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή της από τα ουκρανικά στρατεύματα. Μίλησε με στρατιώτες που συγκεντρώθηκαν στην πόλη, λέγοντας ότι η Ουκρανία «προχωρά μπροστά» και είναι έτοιμη για την ειρήνη.

Η απώλεια της Χερσώνας που είχε καταληφθεί στα πρώτα στάδια της εισβολής, είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία. Η Μόσχα την είχε ανακηρύξει διοικητικό κέντρο της παράνομα προσαρτημένης περιοχής Χερσώνας και ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε στην κατοχή της.

Η περιοχή ήταν τότε μία από τις τέσσερις που προσαρτήθηκαν παράνομα μετά τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Σε τελετή στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η προσάρτηση των Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα είναι «αδιαπραγμάτευτη». Τις επόμενες εβδομάδες όμως η Ουκρανία άρχισε να καταγράφει κέρδη στο νότο της χώρας, προχωρώντας κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου. Τελικά, οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν και τα ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη την Παρασκευή (11/11).

Οι ντόπιοι άρχισαν να πανηγυρίζουν και να ξαναβρίσκονται με αγαπημένα πρόσωπα που δεν είχαν δει εδώ και μήνες. Στη Χερσώνα επικρατεί πλέον ανακούφιση, αλλά και τρόμος και φόβος για το τι μπορεί να ακολουθήσει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην πόλη.

Στην επίσκεψή του τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είπε στους στρατιώτες ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη για ειρήνη για όλη τη χώρα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Παράλληλα ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για την υποστήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars) από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει μεγάλη διαφορά για το Κίεβο.

Ο πρόεδρος απευθύνθηκε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και είπε οτι είναι «πραγματικά χαρούμενος» για την απελευθέρωση, όπως και ο λαός της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς πού θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις στη συνέχεια, είπε: «Όχι στη Μόσχα...Δεν μας ενδιαφέρουν τα εδάφη άλλης χώρας». Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει περισσότερα από 400 εγκλήματα πολέμου σε περιοχές της Χερσώνας που εγκαταλείφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς υποχωρούσαν.