ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για πύραυλο στην Πολωνία: «Σέβομαι τη θέση της Ρωσίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΑΡ

Ο Ερντογάν κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης μετά την πτώση πυραύλου «άγνωστης προέλευσης» σε έδαφος της Πολωνίας

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ικανοποιημένος με τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι δεν εμπλέκεται στο επεισόδιο στην Πολωνία και ότι «η επιμονή ότι οι πύραυλοι ήταν ρωσικής κατασκευής θα οδηγήσουν σε πρόκληση».

«Πρέπει να σεβαστώ τη θέση της Ρωσίας, η οποία είπε ότι αυτός δεν είναι ο πύραυλός της. Για εμάς, αυτό είναι σημαντικό», είπε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Tass μετά το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Ο Τούρκος ηγέτης ζήτησε επίσης να διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα για το περιστατικό. Επιπλέον, ο Ερντογάν χαρακτήρισε σημαντικές τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «αυτοί δεν ήταν πύραυλοι ρωσικής κατασκευής».

«[Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ] Σολτς είπε ότι βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, όπως έξι χώρες του ΝΑΤΟ. Υπήρξε επίσης η δήλωση του Μπάιντεν. Νομίζω ότι η επιμονή πως οι πύραυλοι ήταν ρωσικής κατασκευής θα οδηγήσει σε προκλήσεις.

Προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να βάλουμε τη Ρωσία και την Ουκρανία στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων. Από αυτή την άποψη, πιστεύουμε ότι μια τέτοια μέθοδος όπως οι προκλήσεις δεν είναι σωστή. Ο δρόμος για την ειρήνη βρίσκεται στο διάλογο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.