ΚΟΣΜΟΣ

G20: Ο Ζελένσκι πίεζε τον Μπάιντεν να μπει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο

G20: Ο Ζελένσκι πίεζε τον Μπάιντεν να μπει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Ώρες αγωνίας πέρασαν οι ηγέτες της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου συνεδριάζουν, μετά το περιστατικό στην Πολωνία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πίεζε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Το παρασκήνιο της μακράς νύχτας που πέρασαν οι ηγέτες της G20 στο Μπαλί αποκαλύπτει δημοσίευμα της Corriere della Serra. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε το συμβάν στην Πολωνία, υπήρξε αναταραχή και έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες. Όπως αναφέρουν οι Ιταλοί, ενδεχομένως να ένιωσαν πιο άβολα από όλους οι ηγέτες των χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς η συζήτηση που άνοιξε ήταν αυτή: Αν το συμβάν στην Πολωνία συνιστά επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και αν θα πρέπει η Συμμαχία να αντιδράσει προς τη Ρωσία, η οποία αρχικά κατηγορήθηκε για τους πυραύλους.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζητούσε επίμονα την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι οι πύραυλοι είναι ρωσικοί. Ανάλογη αντίδραση είχε τις πρώτες ώρες και ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν, φέρονται ωστόσο να είχαν κατευναστικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει στην υπαιτιότητα της Ρωσίας ενώ ο Πολωνός ομόλογός του είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA. Επισήμως, πάντως, το θέμα δείχνει να «κλείνει» για την ώρα καθώς τόσο ο Μπάιντεν όσο και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν πως επρόκειτο για ουκρανικό πύραυλο που από λάθος κατέπεσε στην Πολωνία και κάνει λόγο για ένα ατυχές περιστατικό.

Μύδροι Όρμπαν κατά Ζελέσνκι: «Είσαι ανεύθυνος»

Την ίδια ώρα, για ανευθυνότητα κατηγορεί τον Βολοντομίρ Ζελένσκι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε «ένα κακό παράδειγμα» υποστηρίζοντας ότι ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους σε ένα πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν ρωσικός.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, οι παγκόσμιοι ηγέτες μιλούν υπεύθυνα», είπε σε δημοσιογράφους ο Γκέργκελι Γκιούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Αλλά «ο Ουκρανός πρόεδρος, κατηγορώντας αμέσως τους Ρώσους, έκανε λάθος, έδωσε ένα κακό παράδειγμα», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας αντίθετα την επιφυλακτική στάση που κράτησαν η Πολωνία και οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube