ΚΟΣΜΟΣ

«Πόρτα» Μενέντεζ σε Ερντογάν για τα F-16: Δεν θα εγκρίνω καμία πώληση

«Πόρτα» Μενέντεζ σε Ερντογάν για τα F-16: Δεν θα εγκρίνω καμία πώληση

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ μίλησε σε σκληρό ύφος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για τις αιτιάσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό ζήτημα

Κατά της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο χαρακτήρισε δικτάτορα έστρεψε τα «βέλη» του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής μίλησε σε σκληρή γλώσσα για τον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα:

«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζιπίνκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη», είπε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Κύπρο.

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε και για το ζήτημα των F-16, διαμηνύωντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την πώληση μαχητικών στην Τουρκία.

«Σήμερα η απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Τούτων δοθέντων, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Και γι' αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο γερουσιαστής, που παραμένει πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, ξεκαθάρισε με την πιο σκληρή γλώσσα, ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, και τόνισε ότι η αμερικανική στάση δεν θα αλλάξει μέχρι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.

Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ είναι πιο σημαντικό από ποτέ να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου «μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει από το νησί».

«Η συνεχιζόμενη επιθυμία του Ερντογάν να προβάλλει τον απολυταρχισμό του στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Αμερική να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας δείξουμε στους δικτάτορες του κόσμου ότι δεν μπορούν μονομερώς να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με προσαρτήσεις όποτε το επιθυμούν. Ας εργαστούμε μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει από το νησί της Κύπρου δια παντός», είπε συγκεκριμένα.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις