ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Δουλέψτε πολλές ώρες ή φύγετε, λέει στους εργαζόμενους

O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
ΑΡ

Ο Έλον Μασκ ζήτησε από το προσωπικό του Twitter να δεσμευτεί οτι θα εργάζεται «πολλές ώρες σε υψηλή ένταση» διαφορετικά, να εγκαταλείψει την εταιρεία.

Σε ένα email προς το προσωπικό, ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με τη δέσμευση εάν θέλουν να παραμείνουν, ανέφερε η Washington Post.

Όσοι δεν εγγραφούν μέχρι σήμερα (17/11) θα λάβουν αποζημίωση απόλυσης τριών μηνών, είπε ο Μασκ. Στο email του προς το προσωπικό, το οποίο περιήλθε και στην κατοχή του Guardian, ο Μασκ είπε ότι το Twitter «θα πρέπει να είναι εξαιρετικά σκληροπυρηνικό» για να πετύχει.

«Αυτό θα σημαίνει να εργάζεστε πολλές ώρες σε υψηλή ένταση. Μόνον οι εξαιρετικές επιδόσεις θα αποτελούν επιτυχία», είπε. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο έως τις 17:00 (τοπική ώρα), εάν θέλουν να είναι «μέρος του νέου Twitter».

Και πρόσθεσε: «Όποια απόφαση κι αν πάρετε, σας ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας να κάνετε το Twitter επιτυχημένο». Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έχει ήδη ανακοινώσει ότι το μισό προσωπικό του Twitter απολύεται, αφού αγόρασε την εταιρεία καταβάλλοντας 44 δισ. δολάρια.

Ο Μασκ είπε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» από τις περικοπές καθώς η εταιρεία έχανε 4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ενώ κατηγόρησε «ομάδες ακτιβιστών που πιέζουν τους διαφημιστές» για τη «μαζική πτώση των εσόδων».

Μια σειρά από κορυφαία στελέχη του Twitter παραιτήθηκαν επίσης μετά την αγορά της εταιρείας. Την περασμένη εβδομάδα, ο επιχειρηματίας είπε στο προσωπικό του Twitter ότι η εξ'αποστάσεως εργασία θα τελειώσει και ότι «δύσκολες στιγμές» έρχονται σύμφωνα με δημοσιεύματα. Σε ένα email προς το προσωπικό, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι οι εργαζόμενοι θα παραμένουν στο γραφείο για τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg.

Ο Μασκ πρόσθεσε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα έπληττε επίσης τα διαφημιστικά έσοδα του Twitter. Ωστόσο, ο κολοσσός τεχνολογίας Sarah Kunst είπε ότι ο πραγματικός λόγος που το Twitter αντιμετωπίζει δυσκολίες είναι επειδή η εξαγορά του κ. Μασκ επιβάρυνε την εταιρεία με χρέη. Η συμπεριφορά του μετά την εξαγορά έχει επίσης οδηγήσει ορισμένους διαφημιστές να σταματήσουν τις δαπάνες τους, είπε. «Τώρα προσπαθεί να προκαλέσει αυτόν τον πόνο και την αβεβαιότητα στους εργαζόμενους», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το πόσο εφαρμόσιμο θα είναι στην πραγματικότητα το email του Μασκ σχετικά με τις ώρες εργασίας . Η ιδεολογία του ειναι να διατηρεί έναν μικρό αριθμό ικανών εργαζόμενων που είναι καλοί, πιστοί και πάνω απο όλα πλήρως ευθυγραμμισμένοι με αυτό που κάνει.

Ο κίνδυνος είναι να χάσει κορυφαίο προσωπικό με την αλαζονεία του, λένε οι αναλυτές. Ο ίδιος ο Μασκ κοιμόταν στο Twitter τις τελευταίες εβδομάδες είπε, καθώς περιέγραφε τις εργασιακές του συνήθειες σε δικαστήριο των ΗΠΑ την Τετάρτη, όπου φάνηκε να υπερασπίζεται το εντυπωσιακό πακέτο αμοιβών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla το 2018.

«Δουλεύω σχεδόν συνέχεια, με σπάνιες εξαιρέσεις». είπε. Απαντώντας σε ερώτηση, πρόσθεσε αργότερα ότι η «θεμελιώδης οργανωτική αναδιάρθρωση» στο Twitter θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube