ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκοπικό «χαστούκι» στον Ερντογάν

Δημοσκοπικό «χαστούκι» στον Ερντογάν
Associated Press

Δεν του έφταναν οι «σφαλιάρες» από ΗΠΑ και Γαλλία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πια έναν ακόμα πονοκέφαλο καθώς δημοσκόπηση καταγράφει και την αποδοκιμασία από τον τουρκικό λαό.

Νέα -δημοσκοπική αυτή τη φορά- «σφαλιάρα» για τον Τούρκο πρόεδρο μετά από τις διπλωματικές που δέχτηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν. Το 44% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση απαντά πως θα ψήφιζε οποιονδήποτε υποψήφιο θα ήταν αντίπαλος του Ερντογάν, ενώ το κόμμα του βρίσκεται στην πρόθεση ψήφου πολύ μακριά από το 50% που συγκέντρωνε κάποτε.

Η δημοσκόπηση «πονοκέφαλος» του Ερντογάν

Η νέα αυτή δημοσκόπηση, καταγράφει ισχυρό κύμα αποδοκιμασίας του «Σουλτάνου», καθώς το 44% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε οποιονδήποτε υποψήφιο ήταν αντίπαλος του Ερντογάν. Αντίθετα, «ψηφίζω Ερντογάν ανεξάρτητα από τον αντίπαλο» δηλώνει το 36%.

Παράλληλα και το κόμμα του, αν και έχει ανακτήσει δυνάμεις, παραμένει πολύ κάτω από το 50% που κάποτε έπαιρνε, με την αντιπολίτευση – ειδικά την πιο ακραία όπως το IYI- να μοιάζει αρκετά δυναμωμένη.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται:

AKP (κόμμα Ερντογάν): 32,3%

CHP (Κιλιντσάρογλου): 24,4%

ΙΥΙ (Ακσενέρ): 15,5%

HDP (Φιλοκουρδικό): 7,5%

MHP (Μπαχτσελί): 6,5%

DEVA (Μπαμπατζάν): 2,4%

Επιστολή βουλευτών βάζει «φρένο» στα F-16

Με μια ύστατη προσπάθεια λίγο πριν την τελική ευθεία για την διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), Αμερικανοί βουλευτές συνεχίζουν να πιέζουν για την υιοθέτηση μιας τροπολογίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο, έχοντας εξασφαλίσει διακομματική στήριξη. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αντίστοιχη τροπολογία δεν εντάχθηκε στο αντίστοιχο νομοσχέδιο της Γερουσίας για σειρά κυρίως διαδικαστικών λόγων.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση της τελικής εκδοχής του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Κρις Παππάς, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας για τα ελληνικά θέματα (Hellenic Caucus), ηγήθηκε της προσπάθειας για την αποστολή διακομματικής επιστολής προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Βουλή και στην Γερουσία. Την επιστολή υπογράφουν 22 βουλευτές, οι οποίοι προτρέπουν να διατηρηθεί στο NDAA η διακομματική τροπολογία που θέτει περιορισμούς στην δυνατότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Προστίθεται πως οι ΗΠΑ εξετάζουν «το ενδεχόμενο της πώλησης και της αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».
Ακόμη επισημαίνεται ότι «η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίσει την κυβέρνηση (του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν από το είναι υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της απέναντι στους πολιτικούς ιθύνοντες των ΗΠΑ. Επιπλέον, η ολοένα και πιο πολεμική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα – έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ – δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις