ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μπαράζ επιθέσεων σε υποδομές - Νεκροί και τραυματίες

Μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία
Μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία
ΑΡ

Νέο κύμα επιδρομών με ρουκέτες, drone και πυραύλους εξαπέλυσε η Ρωσία, στην έκτη μαζική επίθεση από τις αρχές Οκτωβρίου στην Ουκρανία.

Οι αρχές της Ουκρανίας λένε ότι η νέα μαζική επίθεση, όπως και οι προηγούμενες πέντε, είχε ως στόχο την καταστροφή του ενεργειακού συστήματος της χώρας, με την προεδρία και τις τοπικές αρχές να επιβεβαιώνουν πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές στην Οδησσό, το Ντνίπρο και τη Ζαποριζια.

Το Reuters επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους τη νύχτα στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια, ενώ τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και τρεις ακόμη στην Οδησσό. Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Ντνίπρο, μεταξύ των οποίων ένας έφηβος, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Μπόρις Φιλάτοφ.

Δύο πύραυλοι και ένα ιρανικό drone Shahed καταρρίφθηκαν πάνω από το Κίεβο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφέρειας του Κιέβου, Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο επικεφαλής της περιοχής του Μικολάιβ ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed από το Ιράν εργάζονταν στην περιοχή του. Είπε επίσης ότι ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε προς την κατεύθυνση τους από τη Μαύρη Θάλασσα. Δεν επιβεβαίωσε εάν οι επιθέσεις έπληξαν τους στόχους τους.

Ανταποκριτές του Guardian στην περιοχή του Μικολάιβ άκουσαν μια σειρά από δυνατές εκρήξεις το πρωί της Πέμπτης. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν ο ήχος της ουκρανικής αεράμυνας. Ανεπίσημα κανάλια Telegram ανέφεραν ότι τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας λειτούργησαν στις περιοχές Χάρκοβο, Τσερκάσι και Πολτάβα. Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γιέρμακ δήλωσε στο Telegram ότι η Ρωσία θα αποτύχει στις επιθέσεις της στον ενεργειακό τομέα. «Αυτή είναι μια αφελής τακτική των δειλών ηττημένων για την οποία είμαστε έτοιμοι», έγραψε.

«Η Ουκρανία έχει ήδη αντέξει εξαιρετικά δύσκολα χτυπήματα του εχθρού, τα οποία δεν είχαν τα αποτελέσματα στα οποία υπολόγιζαν οι Ρώσοι. Συνεχίζουμε να προχωράμε. Μην αγνοήσετε τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, δεν θα τα καταφέρουν. Θα τους συντρίψουμε». Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ρωσία στοχεύει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας με μπαράζ επιθέσεων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου το 40% της ενεργειακής υποδομής της χώρας είχε καταστραφεί.

Στις 15 Νοεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις αρχές της. Αν και σχεδόν τα τρία τέταρτα καταλήφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας, οι ενεργειακές εγκαταστάσεις σχεδόν σε κάθε περιοχή έγινε στόχος, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo. Η Ukrenergo δεν έχει κάνει ακόμη πλήρη δήλωση σχετικά με τις τελευταίες ζημιές, αλλά χαρακτήρισε την επίθεση ως τη χειρότερη μέχρι στιγμής. Σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του δικτύου εφαρμόστηκαν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλες τις βόρειες και νότιες περιοχές της Ουκρανίας.