ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στο Καζακστάν: Σαρωτική επανεκλογή του Τοκάγεφ

Καζακστάν
Ο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ
AP Photo

Ο 69χρονος Τοκάγεφ έλαβε το 82,45% των ψήφων

Συντριπτική νίκη του Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ δείχνουν τα exit poll, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο Καζακστάν για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία της μεγαλύτερης χώρας της κεντρικής Ασίας.

Ο 69χρονος Τοκάγεφ έλαβε το 82,45% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll που πραγματοποιήθηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Ο Τοκάγιεφ αναμενόταν ευρέως να κερδίσει τις εκλογές και να παρατείνει την εξουσία του στο πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με το Reuters.

Με την επικείμενη νίκη του, ο πρώην διπλωμάτης, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2019 ως επιλεχθείς από τον πρώην πρόεδρο της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που ήταν ο μοναδικός ηγέτης της χώρας στη μετασοβιετική εποχή, εδραιώνει την παρουσία του στην πολιτική σκηνή της χώρας, ιδίως μετά τη ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών και την αποχώρηση του Ναζαρμπάγιεφ από τα πολιτικά δρώμενα στον απόηχο της εξέγερσης των αρχών του έτους που οδήγησε στον θάνατο 238 ανθρώπους.

Εκείνη την εποχή, ο Τοκάγιεφ ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για να καταστείλει τις ταραχές στη χώρα, ωστόσο έκτοτε έχει κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα αποφεύγοντας να παράσχει δημόσια στήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν καλείται πάντως να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η διολίσθηση σε ύφεση της Ρωσίας, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν, έχει πλήξει και την οικονομία της χώρας του, ενώ η ενίσχυση του ρουβλίου, λόγω και των κεφαλαιακών ελέγχων, συνέβαλε στην εκτίναξη του πληθωρισμού στο Καζακστάν σε υψηλό 124 ετών.

Ο Τοκάγιεφ, ο οποίος έχει προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, μεταξύ αυτών και τον περιορισμό της προεδρικής διακυβέρνησης σε δύο θητείες, έχει υποσχεθεί πάντως να μειώσει την εισοδηματική ανισότητα εξαλείφοντας τη διαφθορά και διανέμοντας τον πλούτο πιο δίκαια.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube