ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ έχει μπροστά του μάχες στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ έχει μπροστά του μάχες στο Αφγανιστάν

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν ακόμη μάχες μπροστά τους στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν αποδεικνύονται ανθεκτικοί, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

Την ίδια στιγμή, ο Πανέτα, μιλώντας στην εκπομπή This Week του τηλεοπτικού δικτύου ABC υπουστήριξε πως τα σχέδια για πλήρη παράδοση της ευθύνης για τον έλεγχο της ασφάλειας του Αφγανιστάν στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας από τα μέσα του 2013 βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επανακάμψουν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα ξένα στρατεύματα αναμένεται να αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταφέρει να εξαπολύσουν καμία οργανωμένη επίθεση για να επανακτήσουν το έδαφος που έχουν χάσει από τις αφγανικές και τις νατοϊκες δυνάμεις, προσθέτοντας: «Βλέπουμε τα επίπεδα βίας να μειώνονται. Βλέπουμε έναν αφγανικό στρατό που είναι πολύ περισσότερο σε θέση να προσφέρει ασφάλεια».

Πάντως ο Πανέτα σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις επιχειρήσεις των Ταλιμπάν με ορμητήριο ασφαλείς θέσεις στο Πακιστάν, ενώ δήλωσε ότι οι αμερικανικές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ είναι «περίπλοκες».

«Αυτή είναι μια από τις πιο περίπλοκες σχέσεις που έχουμε, η συνεργασία με το Πακιστάν. Ξέρετε, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι΄αυτήν. Είναι σημαντική. Είναι μία χώρα που έχει πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε ο Πανέτα.

«Οπότε ευθύνη μας είναι να εξακολουθήσουμε να τους πιέζουμε να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι για εκείνους να συνεργαστούν μαζί μας ώστε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές».

Εξάλλου ο αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε «πολύ ενοχλητικό» το γεγονός ότι η πακιστανική δικαιοσύνη καταδίκασε σε 33 χρόνια κάθειρξη για προδοσία ένα γιατρό επειδή βοήθησε την CIA να εντοπίσει το κρησφύγετο στη χώρα του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο δρ. Σάκιλ Αφρίντι «δεν εργαζόταν εναντίον του Πακιστάν. Εργαζόταν εναντίον της αλ Κάιντα και ελπίζω ότι τελικά το Πακιστάν θα το καταλάβει αυτό», είπε ο Πανέτα. «Γιατί αυτό που έκαναν, πιστεύω ότι δεν βοηθά την προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν».