ΚΟΣΜΟΣ

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε: Απέτυχε απόπειρα πραξικοπήματος

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

Απόπειρα πραξικοπήματος επιχειρήθηκε στη διάρκεια της νύχτας στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε της κεντρικής Αφρικής

Απέτυχε απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, μια μικρή νησιωτική χώρα στον κόλπο της Γουινέας που θεωρείται πρότυπο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Αφρική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πατρίς Τροβοάδα.

Τέσσερις άνδρες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντελφίμ Νέβες και ένας πρώην μισθοφόρος ο οποίος είχε διενεργήσει απόπειρα πραξικοπήματος και το 2009, οι οποίοι συνελήφθησαν, επιχείρησαν να επιτεθούν στο αρχηγείο του στρατού, διευκρίνισε ο Τροβοάδα σε ένα βίντεο που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Λιμπρβίλ από την υπουργό Δικαιοσύνης Ίλσα Μαρία ντος Σάντος Αμάδο Βαζ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλο τον κόσμο πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που εμφανίζεται καθισμένος πίσω από ένα γραφείο, με τραβηγμένα χαρακτηριστικά, φορώντας ένα λευκό φανελάκι μέσα από μπλε αδιάβροχο.

«Υπήρξε μια απόπειρα πραξικοπήματος το οποίο ξεκίνησε γύρω στις 00:40 και (...) τελείωσε λίγο μετά τις 6 το πρωί», συνέχισε και πρόσθεσε: "Οι ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν επίθεση σε έναν στρατώνα". Ένας στρατιωτικός, που "είχε συλληφθεί όμηρος", τραυματίστηκε, "αλλά θα μπορέσει να επανέλθει στις δραστηριότητές του σε μερικές ημέρες", διευκρίνισε ο Τροβοάδα.

Κάτοικος με την οποία επικοινώνησε τηλεφωνικώς το AFP δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι άκουσε «πυρά αυτόματων όπλων και πιο βαρέων όπλων, καθώς και εκρήξεις, για δύο ώρες στο εσωτερικό του αρχηγείου του στρατού» στην πρωτεύουσα Σάο Τομέ. «Μια ομάδα τεσσάρων ενόπλων που συνδέεται με τη διαβόητη ομάδα Μπάφαλο εισέδυσε στον στρατώνα, ενώ μια άλλη ομάδα βρισκόταν στο εξωτερικό σε ένα βαν» και «το επιτελείο στρατού με ενημέρωσε ότι συνέλαβε ορισμένα άτομα (...) της πρώτης ομάδας των τεσσάρων που εξουδετερώθηκε (...)», συνέχισε ο Τροβοάδα.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται ο Ντελφίμ Νέβες, όπως είπε. Είναι ο πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης, που έχασε το αξίωμα αυτό στις 11 Νοεμβρίου μετά τη συγκρότηση σε σώμα της νέας Βουλής που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου τις οποίες κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία το κεντροδεξιό κόμμα του Τροβοάδα "Ανεξάρτητη Δημοκρατική Δράση" (ADI). Ο Νέβες είχε επίσης αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 18 Ιουλίου 2021 και τις οποίες κέρδισε εντέλει ο Κάρλος Βίλα Νόβα του ADI.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο στρατός συνέλαβε επίσης τη νύχτα τον Αρλέσιο Κόστα, έναν πρώην μισθοφόρο της νοτιοαφρικανικής οργάνωσης "Τάγμα Μπάφαλο" ("Bataillon Buffalo"), η οποία είχε διαλυθεί το 1993 από την Πρετόρια. Τον Φεβρουάριο του 2009, ο Κόστα, τότε επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί ως ο υποκινητής μιας απόπειρας πραξικοπήματος 12 ημέρες νωρίτερα.

«Η κατάσταση στον στρατώνα είναι υπό έλεγχο, αλλά πρέπει να έχουμε τη βεβαιότητα ότι η χώρα είναι πλήρως υπό έλεγχο», είπε ο Τροβοάδα. Ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα και εξήγησε πως ο στρατός «έχει την υποχρέωση να αποσαφηνίσει την κατάσταση, αν υπήρξαν άλλες συνέπειες εντός των ενόπλων δυνάμεων».

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της νύχτας για την προστασία των κατοικιών των μελών της κυβέρνησης και του προέδρου της Δημοκρατίας, είπε επίσης η κάτοικος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αφού έκανε έναν γύρο της πρωτεύουσας με αυτοκίνητο. «Η πόλη είναι ήρεμη, οι άνθρωποι συνεχίζουν τις κανονικές ασχολίες τους αλλά τα σχολεία ζήτησαν από τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους», λέει.

Δύο μεγάλα κόμματα διεκδικούν την ηγεσία της χώρας αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1975: το ADI Τροβοάδα και το Κίνημα Απελευθέρωσης του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε-Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (MLSTP-PSD, κεντροαριστερά). Αυτή η μικρή φτωχή χώρα είναι συνηθισμένη στην εναλλαγή στην εξουσία αυτών των δύο κομμάτων που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή αφότου εγκαθιδρύθηκε ο πολυκομματισμός το 1991, έπειτα από 15 χρόνια μαρξιστικού καθεστώτος από ένα και μοναδικό κόμμα σε αυτήν την πρώην πορτογαλική αποικία.

Έπειτα από αρκετές απόπειρες πραξικοπήματος, με τα τελευταία το 2003 και το 2009, η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει πλέον εγκαθιδρυθεί και έχει επιτρέψει αρκετές εναλλαγές ανάμεσα στο ADI και στο MLSTP-PSD, με το τελευταίο να προέρχεται από το πρώην μοναδικό κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ