ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με το βλέμμα στη Ρωσία

O Μπλίνκεν έφτασε στο Βουκουρέστι
O Μπλίνκεν έφτασε στο Βουκουρέστι
Α.Ρ

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν «σημαντική» βοήθεια προς το Κίεβο καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται στη Ρουμανία. Την ίδια ώρα μαίνονται οι μάχες σε νότια και ανατολική Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν «σημαντική» οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία σήμερα Τρίτη (29/11) για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή της υποδομή, δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η βοήθεια, η οποία θα αναφερθεί λεπτομερώς από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, «είναι ουσιαστική και δεν είναι το τέλος», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προϋπολογισμό ύψους 1,1 δισ. δολαρίων για ενεργειακές δαπάνες στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια πρόταση της Boeing να προμηθεύσει την Ουκρανία με οικονομικές, μικρές βόμβες ακριβείας τοποθετημένες σε άφθονους διαθέσιμους πυραύλους, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, καθώς η Δύση αγωνίζεται να καλύψει τη ζήτηση για περισσότερα όπλα. Τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων συρρικνώνονται, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία αντιμετώπισε άλλη μια εβδομάδα ψύχους και σκοταδιού μετά τα ρωσικά χτυπήματα στο ηλεκτρικό της δίκτυο που προκάλεσαν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα Τρίτη και αύριο στο Βουκουρέστι, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων τη στήριξη της συμμαχίας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Γερμανία, η οποία προεδρεύει επί του παρόντος της G7, συγκάλεσε συνεδρίαση την Τρίτη το απόγευμα στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρουμανία, καθώς και η γειτονική Μολδαβία, έχουν πληγεί σκληρά από τον πόλεμο και περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που εγκατέλειψαν την Ουκρανία πέρασαν από τη χώρα. Το Βουκουρέστι φιλοξενεί σήμερα σχεδόν 80.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Ουάσιγκτον.

Συνεχίζεται το ρωσικό «σφυροκόπημα»

Οι μάχες γύρω από την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας εντείνονται, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες να αναφέρονται καθημερινά. Η Ρωσία μετέφερε νέες δυνάμεις στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ούτε οι ρωσικές ούτε οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κάνει σημαντική προέλαση μετά από μήνες μαχών.

Οι ρωσικές δυνάμειςεν τω μεταξύ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν οικιστικές υποδομές και κατοικίες στην πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη Χερσώνα, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας. Στην ενημέρωσή του τη Δευτέρα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα σκάβουν χαρακώματα και οχυρώνουν τις θέσεις τους προετοιμάζοντας μια πιθανή ουκρανική αντεπίθεση στην ανατολική Χερσώνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια σιδηροδρομική γέφυρα βόρεια της κατεχόμενης από τη Ρωσία Μελιτόπολης στο νότο, η οποία ήταν το κλειδί για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν σποραδικά πόλεις χωρίς προφανή στρατηγικό στόχο παρά μόνο για να προκαλέσουν θύματα, καταγγέλλει το Κίεβο.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας δήλωσε ότι 329 παιδιά θεωρούνται αγνοούμενα στην Ουκρανία, ενώ 12.034 έχουν απελαθεί στη Ρωσία. Σύμφωνα με την πύλη για τα παιδιά του πολέμου της ουκρανικής κυβέρνησης, 440 παιδιά έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Ρωσία και 851 παιδιά αναφέρονται ως τραυματισμένα.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Ουκρανία: 32.000 μη στρατιωτικοί στόχοι έχουν υποστεί ζημιές

Ουκρανία: 258 ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα την τελευταία εβδομάδα

Ρωσία: «Η στάση της Ουκρανίας εμποδίζει την προσπάθεια ειρήνευσης»