ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Καταστολή διαδηλώσεων και εκστρατεία εμβολιασμού στο «και πέντε»

Αυξάνεται η καταστολή των διαδηλώσεων στην Κίνα
Αυξάνεται η καταστολή των διαδηλώσεων στην Κίνα
Α.Ρ

Η Κίνα θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για την επιτάχυνση του εμβολιασμού σε άτομα άνω των 80 ετών, καθώς η αστυνομία προχωράει σε καταστολή των διαδηλώσεων, σε μία προσπάθεια να καταπνίξει το κύμα λαϊκής οργής

Οι τοπικές αρχές στην Κίνα έχουν λάβει εντολή να βελτιώσουν την προώθηση και την παράδοση των εμβολίων σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μια προσπάθεια να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς σε ανθρώπους άνω των 80 ετών κατά του κορονοϊού, καθώς η αστυνομία περιπολεί μεγάλες πόλεις για να εξουδετερώσει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην αυστηρή πολιτική της χώρας.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη χαλάρωση της πολιτικής «μηδενικού κορονοϊού», η οποία έχει διαβρώσει την οικονομική ανάπτυξη, έχει διαταράξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει πυροδοτήσει άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες.

Σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (28/11), αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μόλις το 76,6% των ατόμων άνω των 80 ετών είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σε σύγκριση με περισσότερο από το 90% του γενικού πληθυσμού και μόνο το 65,8% είχε λάβει αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο για την «ενίσχυση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων κατά του κορονοϊού», η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) δήλωσε ότι θα στοχεύσει περισσότερους εμβολιασμούς σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και θα μειώσει σε τρεις μήνες το χάσμα μεταξύ του βασικού εμβολιασμού και των αναμνηστικών εμβολίων για τους ηλικιωμένους.

Οι τοπικές αρχές έλαβαν εντολή να βελτιώσουν την προώθηση και την παράδοση των εμβολίων σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες ήταν πολύ πιο δύσκολες στον εμβολιασμό από τις νεότερες γενιές. Οι πολίτες που έχουν αρνηθεί τον εμβολιασμό θα πρέπει να εξηγούν γιατί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη εγκρίνει εμβόλια mRNA που είναι αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικά, για δημόσια χρήση. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν εκφράσει φόβους ότι η άρση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής», την ώρα που δεν έχουν πλήρως ανοσοποιηθεί τμήματα του πληθυσμού, θα μπορούσε να κατακλύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας.

Η Κίνα κατέγραψε 38.421 εγχώριες μολύνσεις την Τρίτη, ελαφρώς χαμηλότερα από τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο και χαμηλά σε σύγκριση με τα κρούσματα που παρατηρήθηκαν στις δυτικές χώρες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Ένας αξιωματούχος αναγνώρισε «τα προβλήματα που αναφέρθηκαν από τον κόσμο πρόσφατα», για τα οποία κατηγόρησε την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο και όχι τις ίδιες τις πολιτικές.

Η έντονη αστυνομική παρουσία και οι συλλήψεις μείωσαν το κύμα των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις την Τρίτη. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν ήταν δυνατό να επαληθευθούν, έδειξαν εκατοντάδες αστυνομικούς να καταλαμβάνουν μια μεγάλη δημόσια πλατεία στην πόλη Χανγκζού το βράδυ της Δευτέρας, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν.

Στη Σαγκάη και το Πεκίνο, η αστυνομία εμφανίστηκε να περιπολεί το πρωί της Τρίτης σε περιοχές των πόλεων όπου επρόκετο να συγκεντρωθούν ορισμένες ομάδες όπως έγραψαν στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων Telegram.

Υπήρξαν αναφορές ότι η αστυνομία ζητούσε από τους ανθρώπους τα τηλέφωνά τους για να ελέγξουν αν είχαν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και την εφαρμογή Telegram, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους διαδηλωτές του Σαββατοκύριακου. Τα VPN είναι παράνομα για τους περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα, ενώ η εφαρμογή Telegram είναι αποκλεισμένη από το διαδίκτυο της Κίνας.

Οι άνθρωποι μοιράζονταν επίσης οδηγίες στο Telegram σχετικά με τον τρόπο διατήρησης των δεδομένων τους από τυχαίους αστυνομικούς ελέγχους, όπως εφαρμογές ή ρυθμίσεις για γρήγορη εκκαθάριση δεδομένων. «Τι να κάνετε εάν το τηλέφωνό σας κλαπεί ή ληφθεί από την αστυνομία – αυτός ο μικρός οδηγός μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις στο δρόμο», έγραφε ένα μήνυμα.

Στη Σαγκάη, κοντά σε ένα χώρο διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, το προσωπικό του μπαρ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι τους δόθηκε εντολή να κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα για «έλεγχο ασθενειών». Μικρές ομάδες αξιωματικών στέκονταν έξω από κάθε έξοδο του μετρό.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να κρατούν τέσσερα άτομα, ενώ αργότερα άφησαν ελεύθερο ένα. «Η ατμόσφαιρα απόψε είναι τεταμένη. Υπάρχουν τόσοι πολλοί αστυνομικοί τριγύρω», είπε ένας άνδρας.

Μια φονική πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα στο Ουρούμκι, την πρωτεύουσα της περιοχής Σινζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, ήταν ο καταλύτης για το κύμα οργής, με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τους περιορισμούς κατά της πανδημίας για την καθυστέρηση των πυροσβεστών.

Πηγή: Guardian