ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονισμένος για τη σφαγή στη Χούλα ο Κόφι Ανάν

Συγκλονισμένος για τη σφαγή στη Χούλα ο Κόφι Ανάν

Ο Κόφι Αναν εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη σφαγή της Χούλα που έδωσε τη χαριστική βολή στο ειρηνευτικό του σχέδιο και οδήγησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τη Δαμασκό.

«Είμαι συγκλονισμένος και σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα...», δήλωσε ο Κόφι Ανάν κατά την άφιξή του στη Δαμασκό αναφερόμενος στη σφαγή που διαπράχθηκε από τις καθεστωτικές δυνάμεις την Παρασκευή στην πόλη της Χούλα στην κεντρική Συρία, όπου 108 σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους πενήντα παιδιά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Κόφι Αναν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, τον επικεφαλής των παρατηρητών στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, καθώς και με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του συριακού καθεστώτος Ουάλιντ Μουάλεμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κόφι Αναν και τον στρατηγό Μουντ χθες παρουσίασε «την αλήθεια για αυτό που συμβαίνει στη Συρία και τις επιθέσεις εναντίον της τάξης που έχουν στόχο να σπείρουν το χάος, παρά τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν εδώ και μερικές εβδομάδες».

Η Επίσκεψη Ανάν στη Συρία είναι η δεύτερη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας και τη στιγμή που το ειρηνευτικό σχέδιο που φέρει το όνομά του έχει οριστικά ενταφιασθεί.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, ενώ χθες 64, ανάμεσά του 36 στρατιώτες σε συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες για εκρήξεις στο χωριό Τάλντο, κοντά στη Χούλα.