ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Συμμορία δολοφόνησε 12 πολίτες – Βρέθηκαν απανθρακωμένοι

Αϊτή
AP Photo

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη χώρα της Καραϊβικής.

Μέλη μιας από τις συμμορίες που λυμαίνονται την Αϊτή δολοφόνησαν 12 ανθρώπους και πυρπόλησαν σπίτια το βράδυ την Τρίτη στην Καμπαρέ, βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κακοποιοί επέστρεψαν στην περιοχή μερικές ημέρες αφού τους έδιωξαν η αστυνομία και ο πληθυσμός. Το πρωί (Τετάρτη 30/11) βρήκαμε απανθρακωμένα πτώματα», είπε ο δήμαρχος, Ζοζέφ Ζανσόν Γκιγιόμ.

Η Καμπαρέ έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες το επίκεντρο της δράσης συμμοριών, οι οποίες συνεχίζουν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε τομείς της πάμφτωχης χώρας της Καραϊβικής.

Την 11η Νοεμβρίου, κακοποιοί πυρπόλησαν τεθωρακισμένο της αστυνομίας σε προάστιο της Πορτ-ο-Πρενς κατά τη διάρκεια μάχης.

Η Καμπαρέ αποτελεί σημαντικό σταυροδρόμι, όμως η δράση των βαριά οπλισμένων κακοποιών εμποδίζει τόσο την κυκλοφορία όσο και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γκιγιόμ.

«Ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, που βρίσκεται στην περιοχή, δεν μπορεί να λειτουργήσει εδώ και μέρες. Οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο πως θα υποστούν επίθεση», τόνισε ο Γκιγιόμ.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη χρόνια τώρα σε βαθιά και πολυδιάστατη κρίση: πολιτική, οικονομική, ασφαλείας. Η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων τον Ιούλιο του 2021 επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, με την αρπάγη των συμμοριών να ενισχύεται.

Οι Αϊτινοί αστυνομικοί —σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, υπήρχαν 13.000 ενεργοί τον Σεπτέμβριο, με άλλα λόγια η αναλογία ήταν ένας για κάθε 1.000 κατοίκους— αδυνατούν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Το αίτημα που υπέβαλε στις αρχές του Οκτωβρίου η κυβέρνηση του αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί να της προσφερθεί «διεθνής βοήθεια» για την επίλυση της κρίσης ασφαλείας παραμένει αναπάντητο ως αυτό το στάδιο.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube