ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Ανοσολόγος προειδοποιεί για έξαρση των κρουσμάτων

Κορονοϊός στη Γαλλία
AP Photo

Ανοσολόγος προειδοποιεί για έξαρση των κρουσμάτων κρονοϊού λόγω νέας παραλλαγής της Όμικρον

Η υποπαραλλαγή BQ.1.1 του κορονοϊού υπερισχύει έναντι της BA.5 στη Γαλλία, δήλωσε την Τετάρτη η ανοσολόγος Μπριζίτ Οτράν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Παρακολούθηση και την Πρόβλεψη Υγειονομικών Κινδύνων (COVARS), στο δίκτυο BFMTV.

Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 είναι, σύμφωνα με την Οτράν, η «αρχή ενός κύματος» παρόλο που η αύξηση «δεν είναι ακόμη αξιοσημείωτη». «Η τάση δεν είναι καλή, είναι ανοδική», λόγω της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής του ιού.

Η ΒΑ.5 –υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που ήταν η επικρατούσα στη Γαλλία ως αυτό το στάδιο– «έχει ήδη αντικατασταθεί, έχει σαρωθεί από την BQ.1.1, η οποία είναι το “μωρό” της BA.5», εξήγησε. «Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή είναι πιο μεταδοτική και δικαιολογεί την τρέχουσα αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων», συμπλήρωσε.

Η Μπριζίτ Οτράν ανέφερε επίσης ότι επί του παρόντος οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η υποπαραλλαγή BQ.1.1 είναι πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες, πάντως θεωρείται πιο μεταδοτική. Για αυτόν τον λόγο είπε πως οι πολίτες είναι απολύτως αναγκαίο να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης και να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι τα εμβόλια εγγυώνται την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19. Επανέλαβε επίσης την ανάγκη χρήση μάσκας τουλάχιστον στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube