ΚΟΣΜΟΣ

France24 για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Μας ταπεινώνει η στάση Ερντογάν

France24 για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Μας ταπεινώνει η στάση Ερντογάν
AP Photo/Darko Bandic

Ανάλυση του France 24 για την στάση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το πρακτορείο France 24 αναλύει την στάση της Τουρκίας με αφορμή το αίτημα εκ μέρους της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ρίχνει φως στο πως τα σουηδικά μέσα αντιλαμβάνονται τη στάση της χώρας τους. «Θα έπρεπε η διαδικασία να είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά δεν είναι εξαιτίας της Τουρκίας».

Το France 24 υπογραμμίζει: «H 18η Μαΐου ήταν μια μεγάλη μέρα για τη Σουηδία. Μετά από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πάνω από 200 χρόνια “μη-στρατιωτικής” ευθυγράμμισης, η Σουηδία σπάει την παράδοση και κάνει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία. Πριν, όμως, στεγνώσει καν το μελάνι η Τουρκία άρχισε να θέτει όρους ισχυριζόμενη πως αποτελούν απειλή για την εθνική της ασφάλεια και θα έπρεπε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα αν επιθυμούν τις ευλογίες της.

“Καμία χώρα δεν έχει ανοιχτή και ξεκάθαρη στάση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων,” είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, κατηγορώντας τις δύο χώρες πως είναι καταφύγιο για Κούρδους “τρομοκράτες”, όπως μέλη του PKK.

Όταν οι δυο χώρες συμφώνησαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου, τότε αυτός άρχισε να γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος και απαίτησε την έκδοση τρομοκρατών που συμπεριλαμβάνονταν σε μια λίστα, αν και σε πολλούς από αυτούς είχε χορηγηθεί αίτημα ασύλου, χρόνια, ίσως και δεκαετίες πριν.

Όσο ο καιρός περνούσε, η λίστα μεγάλωνε σε αριθμό, ενώ ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση Σουηδού υπουργού, επειδή αυτός παρεβρέθη σε εκδήλωση του PKK πριν από δέκα χρόνια.

Οι επικριτές κατηγορούν τους Σουηδούς πως κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ικανοποιήσουν όχι την Τουρκία αλλά και προσωπικά τον Ερντογάν, ιδίως από την στιγμή που ο Kristersson ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Εκτός από τους επικριτές, δεν είναι λίγες οι φωνές από τα σουηδικά μέσα που ακούγονται όλα και πιο δυνατά “Ο Kristersson πρέπει να σταματήσει να ταπεινώνει τον εαυτό του για την Τουρκία" έγραψε ο αρθρογράφος Alex Schulman στη σουηδική Dagens Nyheter νωρίτερα τον Νοέμβριο.

«Ξαφνικά δεν μας πειράζει να πουλάμε όπλα στην Τουρκία και έτσι απλά για όσες οργανώσεις χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές από την Τουρκία… απλώς θα συμφωνήσουμε! Ξεφτυλίζουμε τον εαυτό μας αλλά… αξίζει (!), γιατί ο Ερντογάν θα μας δώσει μια ζεστή αγκαλιά και θα μας καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ!», γράφει ο Alex Schulman. Ο Alex Schulman ήταν ιδιαίτερα δηκτικός και με τον υπουργό Εξωτερικών Tobias Billstrom που συνεχίζει να χαρακτηρίζει την Τουρκία ως δημοκρατία.

Ο Schulman αναρωτιέται αν η χώρα του θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και προβληματίζει με το ερώτημα «Κάποια στιγμή δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε από την χώρα μας να υπερασπιστεί τις δικές μας αξίες»;

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube