ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 7ος θάνατος από στρεπτόκοκκο - Συναγερμός από τους ειδικούς

Ανησυχία για την «επιδημία» στρεπτόκοκκου στη Βρετανία
Ανησυχία για την «επιδημία» στρεπτόκοκκου στη Βρετανία
ΑΡ

Προειδοποίηση προς τους γονείς και τους γενικούς γιατρούς απευθύνουν οι αρχές στη Βρετανία, καθώς ένα έβδομο παιδί πέθανε από στρεπτόκοκκο Α. Προσοχή στα συμπτώματα λένε οι ειδικοί 

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία εξέδωσαν ένα «επείγον μήνυμα δημόσιας υγείας» προς τους γενικούς γιατρούς, καθώς ένα 12χρονο αγόρι που φοιτούσε σε γυμνάσιο του Λονδίνου έγινε το τελευταίο θύμα του στρεπτόκοκκου Α. Η προειδοποίηση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους γιατρούς να ορίσουν ένα «χαμηλό όριο» για την αποστολή παιδιών με συμπτώματα στο νοσοκομείο και τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Το μήνυμα έφθασε σε όλους τους γιατρούς, τα κέντρα επείγουσας φροντίδας και τις υπηρεσίες παιδιατρικών και λοιμωδών νοσημάτων, αναφέρουν οι Times. Υπήρξαν 2,3 περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α ανά 100.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός τετραπλάσιος από τον μέσο όρο (0,5) της σεζόν πριν από την πανδημία.

Το επείγον μήνυμα για την υγεία έρχεται αφότου ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος, Ναντίμ Ζαχάουι είπε χθες ότι αν και τα περισσότερα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α ήταν ήπια, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση γιατί στην πολύ σπάνια περίπτωση που θα γίνει σοβαρή, χρειάζεται επείγουσα θεραπεία», είπε ο Ζαχάουι στο Sky News την Κυριακή (4/12) «Είναι πολύ μολυσματικό, γι’ αυτό το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα , όπως είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, το δερματικό εξάνθημα».

Ο πρώτος θάνατος μαθητή Γυμνασίου

Το τελευταίο θύμα ήταν μαθητής δευτέρας γυμνασίου στο σχολείο Colfe's School στο Lewisham, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Είναι ο πρώτος μαθητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πέθανε από την τρέχουσα επιδημία.

Εν τω μεταξύ, η τετράχρονη Καμίλα Ρόουζ Μπερνς, από το Μπόλτον, η οποία πάλευε για τη ζωή της σε αναπνευστήρα μετά την προσβολή από στρεπτόκοκκο Α, παραμένει στο νοσοκομείο Alder Hey Children's Hospital στο Λίβερπουλ. Χθες βράδυ ο πατέρας της Ντιν Μπερνς είπε: «Είναι ακόμα στην εντατική αλλά δείχνει σημάδια βελτίωσης. Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε να αναρρώσει. Το σώμα της έπαθε σοκ και τα άκρα της υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Είναι αποκαρδιωτικό»

Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου συνήθως προκαλεί μόνο σχετικά μικρές ασθένειες, όπως η λοίμωξη του δέρματος, η οστρακιά και ο πονόλαιμος. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που ονομάζεται λοίμωξη από στρεπτόκοκκο (GAS). Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως σήψη, μηνιγγίτιδα, σύνδρομο τοξικού σοκ και νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Τα άτομα με συμπτώματα πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα.

Οι γονείς θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά σπίτι

Ο τετράχρονος Mοχάμεντ Ιμπραήμ Αλί από το High Wycombe, Buckinghamshire, πέθανε τον περασμένο μήνα αφού προσβλήθηκε από στρεπτόκοκκο Α και στη συνέχεια υπέστη καρδιακή ανακοπή. Ένα άλλο από τα παιδιά που πέθαναν ήταν ένα εξάχρονο παιδί, πιθανότατα κορίτσι, το οποίο φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ashford Church of England στο Σάρεϊ.

Χιλιάδες γονείς σκέφτονται να αποσύρουν τα παιδιά τους από το σχολείο καθώς η ασθένεια σαρώνει τις τάξεις. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι εναπόκειται στις τοπικές ομάδες προστασίας υγείας να αποφασίσουν αν οι γονείς των παιδιών σε σχολεία όπου έχουν επιβεβαιωθεί λοιμώξεις θα πρέπει να τα κρατούν στο σπίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται από το UKHSA, τα παιδιά με οστρακιά – όπου ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί εξάνθημα, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι προτρέπουν τους γονείς να επικοινωνήσουν με το βρετανικό ΕΣΥ ή τον γιατρό τους εάν η κατάσταση των παιδιών επιδεινωθεί, αρχίσουν να τρώνε λιγότερο ή εμφανίσουν σημάδια αφυδάτωσης.

Η κατάλληλη στιγμή για επίσκεψη στο γιατρό

Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό είναι διαφορετικός από τον κανονικό πονόλαιμο και ο πόνος μπορεί να επηρεάσει τους πάσχοντες πολύ γρήγορα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο κατά την κατάποση, πυρετό, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές – μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή λωρίδες πύου, δυσκολία στην αναπνοή και πονοκεφάλους.

Το ΕΣΥ συνιστά στους ανθρώπους να επισκεφθούν τον γιατρό τους εάν ο πονόλαιμος δεν βελτιωθεί μετά από μια εβδομάδα, εάν τα συμπτώματά τους τους προκαλούν ανησυχία, εάν έχουν υψηλή θερμοκρασία ή αν αισθάνονται ζέστη και ρίγος. Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, θα πρέπει επίσης να δουν έναν γιατρό.

Τα συμπτώματα της οστρακιάς συχνά μοιάζουν με γρίπη και περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία, πονόλαιμο και πρησμένους αδένες στον αυχένα. Ένα εξάνθημα εμφανίζεται 12 έως 48 ώρες αργότερα, ξεκινώντας από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται.

Σχετικές ειδήσεις:

Συγκλονίζει πατέρας 4χρονης με στρεπτόκοκκο - «Προσοχή στα συμπτώματα»

Στρεπτόκοκκος Α: Υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα; Τι είπε ο Μαγιορκίνης