ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Νίκη των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια

O Ραφαέλ Γουόρνοκ
O Ραφαέλ Γουόρνοκ
ΑΡ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο Δημοκρατικός πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ κέρδισε την εκλογική μάχη για τη Γερουσία στην Τζόρτζια, διατηρώντας την έδρα του. Οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν στο εξής 51 έδρες στην άνω βουλή των ΗΠΑ έναντι 49 που έχουν εξασφαλίσει οι Ρεπουμπλικανοί.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν επίσημα. Η νίκη του Ραφαέλ Γουόρνοκ έδωσε στους Δημοκρατικούς πλειοψηφία 51 εδρών στη Γερουσία, με τους Ρεπουμπλικανούς να εξασφαλίζουν 49 έδρες. Ο δεύτερος γύρος διεξήχθη καθώς ούτε ο πάστορας Γουόρνοκ , ούτε ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Χέρσελ Γουόκερ, προστατευόμενος του Τραμπ δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν το απαιτούμενο 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Ποιος είναι ο Γουόρνοκ

Πάστορας στην εκκλησία της Ατλάντα όπου κάποτε κήρυττε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο Γουόρνοκ κατείχε μία από τις δύο έδρες της Γερουσίας της Τζόρτζια από τότε που κέρδισε τις εκλογές το 2021. Καθώς άρχισε να μιλάει στην Ατλάντα, οι υποστηρικτές του φώναζαν: «Έξι χρόνια ακόμα!» Ένα από τα 12 παιδιά που γεννήθηκαν από έναν πατέρα που ήταν επίσης πάστορας και μια μητέρα που κάποτε μάζευε βαμβάκι, ο Γουόρνοκ μίλησε για την απίθανη πορεία του προς τη Γερουσία. Η μητέρα του ήταν μαζί του στο πάρτι της νίκης του, αφού είχε την ευκαιρία να ψηφίσει ξανά για τον γιο της.

«Είμαι η Τζόρτζια», είπε ο Γουόρνοκ. «Είμαι ένα παράδειγμα και μια επανάληψη της ιστορίας της, του πόνου και της υπόσχεσής της, της βαρβαρότητας και της δυνατότητας. Αλλά επειδή αυτή είναι η Αμερική, επειδή έχουμε πάντα έναν δρόμο για να κάνουμε τη χώρα μας μεγαλύτερη ενάντια σε ανείπωτες πιθανότητες, είμαστε εδώ ενωμένοι. Ευχαριστώ, Τζόρτζια.»

Ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Γουόρνοκ για να τον συγχαρεί, περιγράφοντας τη νίκη του ως ήττα του Ρεπουμπλικανικού εξτρεμισμού και της φιλοσοφίας του Ντόναλντ Τραμπ. «Απόψε οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία μας, απέρριψαν την ιδεολογία "Κάνε την Αμερική Μεγάλη Ξανά" και το πιο σημαντικό: έστειλαν έναν καλό άνθρωπο πίσω στη Γερουσία», έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter.

Ο Γουόκερ παραδέχτηκε την ήττα του και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στην ομάδα του. «Δεν θέλω κανένας από εσάς να σταματήσει να πιστεύει στην Αμερική», είπε στους υποστηρικτές του. «Θέλω να πιστεύετε στην Αμερική και να συνεχίσετε να πιστεύετε στο σύνταγμα και να πιστεύετε στους εκλεγμένους μας αξιωματούχους… Πάντα, πάντα να ψηφίζετε ό,τι κι αν συμβαίνει».

Οι ισορροπίες στο Κογκρέσο

Ο δεύτερος γύρος δεν καθόρισε τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς οι Δημοκρατικοί είχαν ήδη κερδίσει αρκετές έδρες για να διατηρήσουν τη θέση τους για δύο χρόνια. Η νίκη του Γουόρνοκ δίνει ωστόσο στους Δημοκρατικούς μια κρίσιμη 51η έδρα, επιτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν την τρέχουσα συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τους Ρεπουμπλικάνους. Η πλειοψηφία θα προσφέρει επίσης κάποια περιθώρια ελιγμόύ όταν πρόκειται για κρίσιμες ψηφοφορίες στις επιτροπές και την ανακοίνωση υποψηφιοτήτων.

Αυτή η νέα δυναμική θα μπορούσε να κάνει τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, να βασίζεται λιγότερο σε κεντρώους όπως ο Τζο Μάντσιν της Δυτικής Βιρτζίνια και η Κίρστεν Σινέμα από την Αριζόνα για την ψήφιση νομοθεσίας και την επιβεβαίωση των υποψηφίων.

Η πλειοψηφία των 51 εδρών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να προσφέρουν ένα αντίβαρο στις έρευνες που αναμένεται να ξεκινήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής, οι οποίοι πήραν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Τώρα που έχουν σαφή πλειοψηφία στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί θα μπορούν να δίνουν εντολή για κατάθεση ένορκων μαρτύρων, χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.