ΚΟΣΜΟΣ

«Άκυρο» Μακρόν στον Ερντογάν - Δεν πάει στην Τουρκία

«Άκυρο» Μακρόν στον Ερντογάν - Δεν πάει στην Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να επισκεφτεί την Τουρκία, όσο δεν εξομαλύνονται οι σχέσεις με τη χώρα του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν φαίνεται πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία, όσο οι εντάσεις παραμένουν ψηλά πριν από τις εκλογές στη χώρα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Ζαχαράκη, γαλλικές πηγές λένε ότι οι διαφωνίες για θέματα, όπως η ανατολική Μεσόγειος πρέπει να εξομαλυνθούν πριν ο Μακρόν αποδεχθεί την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επερχόμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές, που έχουν οριστεί για τον Ιούνιο, αποτελούν έναν άλλο παράγοντα. Οι πηγές ανέφεραν ότι δεν θα ήθελαν να πραγματοποιηθεί μια επίσημη προεδρική επίσκεψη πολύ κοντά στις εκλογές και να διακινδυνεύσουν να επηρεάσουν την τουρκική εσωτερική πολιτική.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, πυροδοτώντας τις εντάσεις και απομακρύνοντας την Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι αντίθετη με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσαν ότι το αίτημα του Ερντογάν για διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο παραμένει στο τραπέζι. Είπαν ότι η Γαλλία θα ήθελε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την επιδίωξη των κοινών συμφερόντων.

Σημείωσαν επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη και διάλογο είναι σύμφωνη με τους γαλλικούς στόχους, αρκεί να μην υπάρξουν θέματα που θα προκαλούσαν εντάσεις στο τραπέζι.

Η Γαλλία δεν έχει ξεχωριστή ατζέντα για τα θέματα και επιθυμεί λύση σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ, πρόσθεσαν.