ΚΟΣΜΟΣ

Εύα Καϊλή: Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της στις Βρυξέλλες

Εύα Καϊλή: Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της στις Βρυξέλλες
Intime news - Φωτογραφία αρχείου

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση δωροδοκίας της Εύας Καϊλή από το Κατάρ.

Νέες πληροφορίες μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την κράτηση της Εύας Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με το Κατάρ.

Σύμφωνα με το ΟPEN, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή και εντόπισαν σακούλες με χρήματα. Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, το Νewsbomb.gr είχε αναφέρει ότι στην κατοχή της Εύας Καϊλή είχε βρεθεί μεγάλο χρηματικό ποσό.

Μάλιστα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πέρα από τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, στην υπόθεση εμπλέκεται πολύ στενό της συγγενικό πρόσωπο το οποίο εντοπίστηκε να έχει στην κατοχή του τσάντα με χρήματα.

Την ίδια ώρα παραμένει σοκαρισμένη η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή μετά από την προσαγωγή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού.

Η είδηση έγινε γνωστή χθες Παρασκευή, με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων να σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση. Αυτό ανέφερεταν το περιοδικό Knack και η εφημερίδα Le Soir και επιβεβαιώνεται από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή η οποία διεγράφη τόσο από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όσο και από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. - κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D - ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης. Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά σε ευρύτερο κύκλο ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» .

Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρεται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.

Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος έρευνας για δωροδοκία από κράτος του Κόλπου. Νωρίτερα την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών.

«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Το «προηγούμενο» με τις δηλώσεις στήριξης στο Κατάρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής πριν από λίγες εβδομάδες, μέσα στο Νοέμβριο σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σε δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρά τους περίπου 6.500 νεκρούς εργάτες μόνο για τα έργα του Μουντιάλ η κ. Καϊλή έκανε λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα. Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Καταλήγοντας ανέφερε «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Το πρώτο άδειασμα Ανδρουλάκη

Η στάση της κυρίας Καϊλή κρίθηκε από το ΠΑΣΟΚ «εκτός γραμμής» και υπήρξε άμεσο άδειασμα του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εύα Καϊλή αναφορικά με την άκρως επαινετική τοποθέτηση της για το Κατάρ. «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε (Blue Sky) για την τοποθέτηση της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόσφατη συνάντηση με τους Καταριανούς

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η Εύα Καϊλή συναντήθηκε με τον κ. Al Marri, Υπουργό Εργασίας του Κατάρ: «Αυτός ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχομαι καλό τουρνουά».

Σχετικές ειδήσεις