ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη στα σύνορα Ινδίας-Κίνας - Το επεισόδιο λύθηκε «διπλωματικά»

Μάχη στα σύνορα Ινδίας-Κίνας - Το επεισόδιο λύθηκε «διπλωματικά»

Ένα σοβαρό συμβάν σύγκρουσης μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων στρατών του κόσμου σημειώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, στα σύνορα Ινδίας-Κίνας.

Η Ινδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της συγκρούστηκαν με κινεζικά στρατεύματα σε μια αμφισβητούμενη περιοχή κατά μήκος των συνόρων, στις 9 Δεκεμβρίου. Είναι το πρώτο παρόμοιο περιστατικό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Rajnath Singh ανακοίνωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι κανένας Ινδός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε σοβαρά στη σύγκρουση και ότι το περιστατικό “μεταφέρθηκε σε διπλωματικό επίπεδο”.

Είπε ότι οι στρατιώτες του Κινεζικού Λαϊκού Στρατού επέστρεψαν στις θέσεις τους λόγω της έγκαιρης επέμβασης των Ινδών στρατιωτικών διοικητών.

Τα ινδικά στρατεύματα λέγεται ότι εμπόδισαν Κινέζους στρατιώτες να εισέλθουν σε ινδικό έδαφος στον τομέα Tawang του Arunachal Pradesh στις 9 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας συνοριακής σύγκρουσης που είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και στις δύο πλευρές.

«Και οι δύο πλευρές αποσύρθηκαν αμέσως από την περιοχή», δήλωσε ο ινδικός στρατός. Προστίθεται ότι οι διοικητές των δύο πλευρών πραγματοποίησαν συνάντηση αμέσως μετά το συμβάν «προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρηνική κατάσταση».

Η Ινδία και η Κίνα μοιράζονται ένα αμφισβητούμενο de facto σύνορο μήκους 3.800 χιλιομέτρων, γνωστό ως Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου, το οποίο μετατοπίζεται λόγω ποταμών, λιμνών και χιονιού.

Τον Ιούνιο του 2020, 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων σε μια σύγκρουση με Κινέζους στρατιώτες που χρησιμοποίησαν ρόπαλα, πέτρες και γροθιές και η Κίνα έχασε τέσσερις στρατιώτες. Το 1962, η Κίνα και η Ινδία βρίσκονταν σε πόλεμο για τα σύνορα και η Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου χωρίζει εδάφη από το Λαντάκ στα δυτικά έως το ανατολικό ινδικό κρατίδιο Αρουνάτσαλ Πραντές, το οποίο η Κίνα διεκδικεί, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.