ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Γιατροί μολυσμένοι με κορονοϊό δουλεύουν σε «βάρδιες του τρόμου»

Συναγερμός για έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
Συναγερμός για έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
ΑΡ

Οι αρχές στην Κίνα καλούν γιατρούς και νοσηλευτές που νοσούν απο κορονοϊό να δουλεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα της ασθένεας. Σε ορισμένα νοσοκομεία του Πεκίνου το ποσοστό μόλυνσης ειναι μεγαλύτερο απο 80%

Κινέζοι γιατροί και οι νοσηλευτές καλούνται να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμη και όταν μολυνθούν από κορονοϊό, όπως καταγγέλλουν μέλη του προσωπικού και κάτοικοι, καθώς ο ιός «προελαύνει» στη χώρα, στον απόηχο των χαλάρωσης των περιορισμών.

Σε ορισμένα νοσοκομεία στο Πεκίνο το μολυσμένο προσωπικό ξεπερνάει το 80%, αλλά πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να εργαστούν λόγω ελλείψεων προσωπικού, δήλωσε στο Reuters ένας γιατρός σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει με συναδέλφους του σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Όλες οι επεμβάσεις και οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ακυρωθεί στο νοσοκομείο του εκτός εάν ο ασθενής «πεθαίνει αύριο», είπε, αρνούμενος να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι η έξαρση στην Κίνα ξεκίνησε «πολύ πριν» αρθούν οι περιορισμοί, αλλά μετά την ξαφνική αλλαγή πολιτικής οι μεγάλες πόλεις στο Πεκίνο φαίνεται να έχουν βιώσει τεράστια αύξηση κρουσμάτων Covid-19. Οι αρχές έχουν πει ότι είναι «αδύνατο» να μετρηθούν τα κρούσματα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν τεστ.

«Η έκρηξη των κρουσμάτων στην Κίνα είχε ξεκινήσει πολύ πριν από οποιαδήποτε χαλάρωση της πολιτικής μηδενικού κορονοϊού», δήλωσε την Τετάρτη (14/12) ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν. «Υπάρχει μια αφήγηση ότι, κατά κάποιο τρόπο, η Κίνα αίρει τους περιορισμούς και ξαφνικά, η ασθένεια είναι εκτός ελέγχου», πρόσθεσε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Η ασθένεια εξαπλωνόταν εντατικά επειδή τα μέτρα ελέγχου από μόνα τους δεν σταματούσαν την ασθένεια». Στο Σιτσουάν, ένας γιατρός με το επώνυμο Λι είπε στο Reuters ότι το νοσοκομείο τους ήταν «κατακλυσμένο από ασθενείς».

«Υπάρχουν 700, 800 άνθρωποι με πυρετό κάθε μέρα», είπε ο Λι. «Μας τελειώνουν τα αποθέματα φαρμάκων για τον πυρετό και το κρυολόγημα. Μερικές νοσοκόμες στην κλινική πυρετού βρέθηκαν θετικές, δεν υπάρχουν ειδικά προστατευτικά μέτρα για το προσωπικό του νοσοκομείου και πιστεύω ότι πολλοί από εμάς σύντομα θα μολυνθούν».

Οι ισχυρισμοί για ανεξέλεγκτες μολύνσεις μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου εξαπλώνονται επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας κάτοικος του Τσονγκκίνγκ είπε ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην πόλη τους είχε «καταρρεύσει». «Το 80% των νεοεισαχθέντων ασθενών στο μικρό μας αναπνευστικό τμήμα σε μια απομακρυσμένη πόλη είναι θετικοί», έγραψαν στο Weibo.

«Από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν επιτράπηκε η εισαγωγή του πρώτου θετικού ασθενή, μέχρι σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον το μισό ιατρικό προσωπικό του τμήματός μας είχε μολυνθεί. Στην αρχή επιτρεπόταν στους μολυσμένους να πάνε σπίτι για ξεκούραση, αλλά τώρα εφόσον δεν έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα, δεν επιτρέπεται να πάνε σπίτι τους».

Το ξέσπασμα δεν περιορίζεται στο Πεκίνο ενώ κάτοικοι σε άλλες μεγάλες πόλεις είπαν στον Guardian ότι νιώθουν ότι τα «θετικά κρούσματα υπάρχουν παντού». Ένας κάτοικος του Τσονγκκίνγκ είπε ότι όλοι οι δάσκαλοι στο σχολείο του παιδιού τους ήταν θετικοί και τα μαθήματα είχαν μεταφερθεί στο Διαδίκτυο. Στο Zενγκζού, ένα άτομο είπε ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν στραφεί στην εργασία από το σπίτι.

Ένας κάτοικος της Γκουανγκζού είπε ότι οι δρόμοι ήταν ήσυχοι, με πολλούς ανθρώπους στο σπίτι, αλλά οι επιχειρήσεις και τα εστιατόρια εξακολουθούν να είναι ανοιχτά. «Προσπάθησα να καλέσω την τηλεφωνική γραμμή του νοσοκομείου για πυρετό, αλλά κανείς δεν απάντησε», είπε.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κίνα, εάν το ζητήσει το Πεκίνο. Ο Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα δεν έχει ζητήσει βοήθεια σε αυτό το στάδιο. «Έχουμε επισημάνει ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο θεωρούν αποδεκτό. Αυτό ίσχυε όταν μαινόταν η πανδημία, και αυτό ισχύει σήμερα», είπε.

Ο ΠΟΥ εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι ο πληθυσμός 1,4 δισεκατομμυρίων της Κίνας δεν ήταν επαρκώς εμβολιασμένος. Η Κίνα έχει πει ότι περίπου το 90% του πληθυσμού της είναι εμβολιασμένο και η Εθνική Επιτροπή Υγείας της (NHC) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εφαρμόσει τα δεύτερα αναμνηστικά εμβόλια για ομάδες υψηλού κινδύνου και ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.