ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο το 1% των καταγγελιών για εγκλήματα κατά ΑμεΑ καταλήγει σε δίωξη

Μόνο το 1% των καταγγελιών για εγκλήματα κατά ΑμεΑ καταλήγει σε δίωξη
Εγκλήματα κατά ΑμεΑ
Pixabay

Δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις έκαναν έρευνα σχετικά με τα εγκλήματα μίσους κατά ανθρώπων με αναπηρία, αντλώντας στοιχεία από αστυνομικά τμήματα σε Αγγλία και Ουαλία.

Από τα χιλιάδες εγκλήματα μίσους κατά ανθρώπων με αναπηρία που καταγγέλθηκαν στην βρετανική αστυνομία πέρυσι, μόλις το 1% κατέληξε σε ποινικές διώξεις, όπως αποκάλυψαν δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις σε έρευνά τους.

Οι δύο οργανώσεις άντλησαν πληροφορίες από 36 αστυνομικά τμήματα σε Αγγλία και Ουαλία. Διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 11.000 αναφορές, το 99% των περιπτώσεων δεν προχώρησαν περαιτέρω.

Το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας είπε ότι ήθελε «να κατανοήσει τους λόγους» πίσω από τον χαμηλό αριθμό.

Ένα έγκλημα μίσους είναι ένα αδίκημα που στοχεύει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός θύματος, συμπεριλαμβανομένης της φυλής, της θρησκείας, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της αναπηρίας του.

Η διδάκτορ, Cassie Lovelock από το Λονδίνο, είπε στο podcast του BBC ότι έχει βιώσει σωματική και λεκτική κακοποίηση λόγω της αναπηρίας της πολλές φορές. Έχει κληρονομική νευροπάθεια και συχνά χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι.

Σε μια περίπτωση, ενώ περίμενε τον φίλο της έξω από ένα κατάστημα, δύο μεθυσμένοι άνδρες της άρπαξαν το αναπηρικό καροτσάκι και την έσπρωξαν στο δρόμο κάνοντας σεξουαλικά σχόλια.

Παρά το ότι φώναξε για βοήθεια, ισχυρίζεται ότι οι περαστικοί την αγνόησαν. Τελικά γλίτωσε τσουλώντας την αναπηρική της καρέκλα στο δρόμο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε επίσης τα στατιστικά του σχετικά με τα εγκλήματα μίσους. Ανέφερε ότι 14.242 εγκλήματα μίσους κατά αναπήρων είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2022, αύξηση 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτός ο αριθμός έχει διπλασιαστεί από το 2017/2018 με αδικήματα καταδίωξης και παρενόχλησης να είναι τα πιο συχνά καταγεγραμμένα εγκλήματα μίσους κατά ΑμεΑ.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών περιέγραψε το έγκλημα μίσους ως «μάστιγα για τις κοινότητες» και είπε ότι «αν και η αύξηση είναι πιθανό να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις βελτιώσεις στην καταγραφή της αστυνομίας, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε».

Και πρόσθεσε: «[Αναμένουμε] από την αστυνομία να ερευνήσει πλήρως αυτές τις επιθέσεις μίσους και να βεβαιωθεί ότι οι δειλοί που τις διαπράττουν αισθάνονται την πλήρη ισχύ του νόμου».