ΚΟΣΜΟΣ

Corriere della Sera: Ο Τζόρτζι θα αγόραζε κότερο από εμίρη για την Εύα

Corriere della Sera: Ο Τζόρτζι θα αγόραζε κότερο από εμίρη για την Εύα
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι
Instagram

Δημοσιογράφος της Corriere della Sera επισκέφτηκε το χωριό της Ιταλίας από όπου κατάγεται ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και μίλησε με φίλους και συγχωριανούς του, ακόμη και τον πατέρα του.

Το Qatargate έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες και τα μέσα ψάχνουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι.

Δημοσιογράφος της Corriere della Sera επισκέφτηκε το χωριό της Ιταλίας από όπου κατάγεται ο Τζόρτζι και μίλησε με φίλους και συγχωριανούς του, ακόμη και τον πατέρα του. Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, αν και οι βελγικές Αρχές εντόπισαν σάκους με χαρτονομίσματα στο σπίτι του στο Βέλγιο και η ιταλική αστυνομία βρήκε περίπου 20.000 σε μετρητά στο σπίτι του στο Αμπιατεγκράσο, δεν προκύπτουν στοιχεία για απληστία του.

Στη γενέτειρά του κάνουν λόγο για «κάποιον που δάνειζε αθόρυβα χρήματα. Υπάρχουν όμως φήμες ότι σκόπευε να αγοράσει άμεσα ένα κότερο από έναν εμίρη για να κάνει μαγευτικά ταξίδια με την Εύα [Καϊλή] και τη μικρή τους κόρη».

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι κρίσεις πανικού που λέγεται ότι παθαίνει ο Τζόρτζι «δείχουν ότι δεν είναι εγκληματίας, ή τουλάχιστον έτσι μας είπαν στη via della Noce». Όπως είπε ένας γείτονάς του, «υποφέρει από αγχώδεις καταστάσεις. Όταν καταλήγει σε μια τέτοια κατάσταση, κάνει τα πάντα για να ξεφύγει, στην ανάγκη θα πατήσει πάνω σε όποιον βρίσκεται μπροστά του ζητώντας βοήθεια».

Οι γονείς του Τζόρτζι, Ιόλη και Λουτσιάνο -αμφότεροι εκπαιδευτικοί- ζουν ακόμη στο Αμπιατεγκράσο, σε μια βίλα απέναντι από εκείνη που εγκατέλειψε ο Τζόρτζι τον Οκτώβριο του 2016, όταν μετακόμισε στη Rue de la Tulipe στις Βρυξέλλες.

Ο δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας πλησίασε τον πατέρα του, για να του αποσπάσει κάποιο σχόλιο για τον γιο του, αλλά εκείνος ζήτησε συγγνώμη: «Μου είπαν να σιωπήσω και σε κάθε περίπτωση δεν θα μιλούσα». Στο σκυμμένο κεφάλι του διαγράφηκε ένα πικρό χαμόγελο. Για τον ίδιο και τη γυναίκα του οι κατηγορίες εναντίον του γιου τους, οι χειροπέδες, οι συγχωριανοί που κρίνουν και κατακρίνουν, όλα αυτά είναι χειρότερα από προδοσία, καταλήγει το άρθρο.

Ποινική έρευνα για δωροληψία και ξέπλυμα και στην Ελλάδα

Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έδωσε επείγουσα παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ανέθεσε σε δυο επίκουρους εισαγγελείς να ερευνήσουν εάν η ευρωβουλευτής έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπαρδακης παρήγγειλε στους δύο εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα μέσω δικαστικής συνδρομής, από τις Βελγικές Αρχές και σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή, αλλά και πιστοποιητικό για τη δικονομική πορεία της έρευνας.

Οι απαντήσεις του Βελγίου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες αφού αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ποινική έρευνα στη χώρα μας, καθώς δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη σε βάρος ενός προσώπου για τις ιδιες πράξεις σε δυο χώρες. Κατά το άρθρο 57 παράγραφος 4 «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για προφυλάκιση ή μη

Στις 22 Δεκεμβρίου, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει τελικά για την επιβεβαίωση προσωρινής κράτησης της Εύας Καϊλή. Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδουν οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica χθες ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέτσκο Τζιόρτζι ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate, ενώπιων των βελγικών δικαστικών αρχών.

Ο Τζιόρτζι ομολόγησε ενώπιον του επικεφαλής της έρευνας, του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, ότι ήταν μέλος οργάνωσης η οποία είχε διασυνδέσεις τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης». H ιταλική Repubblica αναφέρει ότι «ο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά από τον εισαγγελέα, ομολόγησε ότι λειτούργησε παρανόμως και ζήτησε συγγνώμη».

Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η σύζυγός του, Εύα Καϊλή. «Πρέπει να είναι κοντά στην κόρη μας», δήλωσε σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα.

Όσον αφορά στους λόγους της εμπλοκής του, ο 35χρονος Τζιόρτζι φέρεται να είπε απλά: «Το έκανα για χρήματα, που δεν τα είχα ανάγκη».

Σχετικές ειδήσεις