ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Σχέδιο της ΕΕ για «πάγωμα» των ρυθμίσεων υπέρ του Κατάρ

Qatar Gate: Σχέδιο της ΕΕ για «πάγωμα» των ρυθμίσεων υπέρ του Κατάρ
Associated Press

«Φρένο» στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ευνοούν και προωθούν τα ενδιαφέροντα του Κατάρ στην Ευρώπη βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

«Ντόμινο» εξελίξεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το Qatargate με τα κράτη-μέλη να επεξεργάζονται ένα σχέδιο για να μπλοκάρουν αναλόγα σκάνδαλα διαφθοράς στο μέλλον.

Με προσανατολισμό σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφτασε σήμερα μια τροπολογία από τη Γαλλίδα νομοθέτη Leïla Chaibi η οποία κατατέθηκε για ψήφιση νωρίτερα. Σύμφωνα με το Politico, η τροπολογία προβλέπει αναστολή του νομοθετικού έργου που απελευθέρωνε την βίζα για τους Καταριανούς μαζί με την αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ.

Επίσης έγινε αίτημα να απαγορευτεί η πρόσβαση στην Ευρωβουλή σε όλους τους εκπροσώπους των συμφερόντων του Κατάρ εώς ότου οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Συνολικά το σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς θα αποτελείται από 10 σημεία τα οποία μεταξύ άλλων θα διασφαλίζουν την παροχή προστασίας σε καταγγέλλοντες που αποκαλύπτουν σκοτεινές συναλλαγές εντός της Ευρωβουλής. Αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ τέτοιων προστασιών για τους πολίτες της ΕΕ, σταμάτησε να παρέχει τέτοιες προστασίες στους δικούς του υπαλλήλους και οι καταγγέλλοντες είχαν αντιμετωπίσει αντίποινα επειδή μιλούσαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους.

Σημειώνεται πως εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 541-2, και τρεις αποχές.

Όπως διευκρινίζει το Politico στον απόηχο των καταγγελιών για δωροδοκία που έχουν κατακλύσει τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει τα σχέδια της ΕΕ τον Ιανουάριο για να αντιμετωπίσει τα κενά και τις δυσλειτουργίες που επέτρεψαν να ευδοκιμήσουν η διαφθορά και οι ακατάλληλες πρακτικές των λόμπι.

Τα νέα για τα σχέδια ήρθαν καθώς οι συντηρητικοί ηγέτες προετοίμασαν μια πολιτική επίθεση εναντίον των σοσιαλιστών αντιπάλων τους, μέλη των οποίων ήταν το κύριο επίκεντρο της έρευνας της βελγικής αστυνομίας μέχρι στιγμής. «Αυτό είναι ένα τεράστιο κενό που πρέπει να καλύψουμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε. Πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους να μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε την εγκληματικότητα», είπε ένας αξιωματούχος του κοινοβουλίου που ενημερώθηκε για τα σχέδια.

Δεδομένου ότι το σκάνδαλο στις Βρυξέλλες έχει επικεντρωθεί στις δραστηριότητες ενός πρώην βουλευτή που κατηγορείται ότι μοίραζε μετρητά για λογαριασμό του Κατάρ, το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει επίσης να ενισχύσει τη διαφάνεια σχετικά με την άσκηση πίεσης για ξένα κράτη και τη βελτίωση των κανόνων σχετικά με την αποκάλυψη δωροδοκιών, σημειώνει το Politico

«Έχουμε διαρθρωτικό πρόβλημα στην Ευρωβουλή. Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων έχει πολλή τεχνογνωσία και επιρροή. Αλλά τότε έχουμε ομάδες φιλίας που είναι τυχαίες και δύσκολο να ελεγχθούν. Οι άνθρωποι προορίζονται να δηλώνουν δώρα, αλλά όλα είναι εθελοντικά», αναφέρουν πηγές στο Politico.

Επί του παρόντος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υποχρεώνει τους λομπίστες που εκπροσωπούν κρατικά συμφέροντα να αποκαλύπτουν τους δεσμούς τους σε ένα δημόσιο μητρώο διαφάνειας, ανοίγοντας ένα τεράστιο παραθυράκι επιρροής.