ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντιδρούν στις σφαγές οι αντάρτες, «σιωπά» ο ΟΗΕ

Συρία: Αντιδρούν στις σφαγές οι αντάρτες, «σιωπά» ο ΟΗΕ

Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι έδωσαν διορία οι αντάρτες της Συρίας στα κυβερνητικά στρατεύματα να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και τις σφαγές.

Σε διαφορετική περίπτωση, το σχέδιο Ανάν για τη χώρα πάει …περίπατο, αφού οι δυνάμεις του Ασάντ έχουν κατακρεουργήσει ολόκληρα χωριά, με τον ΟΗΕ να καταδικάζει, ωστόσο να παραμένει άπραγος και τον ελεύθερο στρατό να ετοιμάζεται για νέα σειρά μαχών.

Σε ανακοίνωσή του ο Ελεύθερος Δημοκρατικός Στρατός, επισημαίνει: «Εάν το συριακό καθεστώς δε σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, η διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανακοινώνει ότι δε θα δεσμεύεται πλέον από το σχέδιο 'Αναν και ότι το καθήκον μας θα είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες.

Μετά τη βάρβαρη σφαγή γυναικών και παιδιών στη Χούλα ανακοινώνουμε ότι τίποτα πλέον δε δικαιολογεί το μονομερή σεβασμό της εκεχειρίας γιατί ο 'Ασαντ έθαψε το σχέδιο 'Αναν εις γνώσιν όλου του κόσμου».

«Ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, τη διακοπή κάθε μορφής βία, την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων του καθεστώτος από τις κατοικημένες περιοχές, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές, την απελευθέρωση των κρατουμένων, την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χώρα, την ελευθερία πραγματοποίησης ειρηνικών διαδηλώσεων. Ακόμα θέλουμε δέσμευση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ και ότι θα αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για να επιστρέψει η εξουσία στο λαό».