ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: 1.500 ψάρια νεκρά από την έκρηξη στο ενυδρείο

Βερολίνο: 1.500 ψάρια νεκρά από την έκρηξη στο ενυδρείο
Getty Images

Πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα νερού ξεχύθηκαν σε ξενοδοχείο του Βερολίνου μετά από την έκρηξη στο τεράστιο ενυδρείο «AquaDom».

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες ώρες οι εικόνες από ξενοδοχείο της αλυσίδας Radisson, μέσα στο οποίο εξερράγη ένα τεράστιο ενυδρείο, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το «AquaDom», όπως ονομάζεται το ενυδρείο, είναι ένα διάσημο τουριστικό αξιοθέατο στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας το οποίο φιλοξενούσε συνολικά 1.500 ψάρια. Όπως έγινε γνωστό κανένα από αυτά δεν επέζησε ενώ από την έκρηξη ξεχύθηκαν περίπου 1 εκατομμύριο λίτρα νερού στους χώρους του ξενοδοχείου, όπου σημειώθηκαν υλικές ζημιές, ενώ 2 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Το απρόοπτο συμβάν έλαβε χώρα λίγο πριν τις 5 το πρωί με την δήμαρχο του Βερολίνου Franziska Giffey, να δηλώνει πως αν γινόταν λίγο αργότερα θα υπήρχαν πολλοί περισσότεροι τραυματισμοί. «Παρά την καταστροφή, ήμασταν πολύ τυχεροί… Θα είχαμε πολλούς τραυματισμούς αν το ενυδρείο είχε σκάσει ακόμη και μια ώρα αργότερα, όταν οι άνθρωποι ήταν ξύπνιοι».

Γίνονταν προσπάθειες για να σωθούν 400 έως 500 μικρότερα ψάρια που στεγάζονται σε ενυδρεία κάτω από το του ξενοδοχείο. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι δεξαμενές τους δεν λάμβαναν το απαραίτητο οξυγόνο για να επιβιώσουν, αναφέρουν οι Αρχές στο AP. Διάφοροι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, προσφέρθηκαν να πάρουν τα ψάρια που επέζησαν.

Ο χειριστής του ενυδρείου δήλωσε λυπημένος για το περιστατικό και προσπαθούσε να πάρει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό από τους ιδιοκτήτες του AquaDom..

Εικάζεται ότι η πολύ χαμηλή θερμοκρασία η οποία έπεσε στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε ρωγμή στο γυάλινο δοχείο, το οποίο στη συνέχεια εξερράγη κάτω από το βάρος του νερού. Η αστυνομία είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το περιστατικό προκλήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση .

Όσο για τους επισκέπτες και τους υπαλλήλους του ξενοδοχείο που ανέρχονται σε περίπου 300, ανακοινώθηκε πως χρειάστηκε να το εκκενώσουν. Η Sandra Weeser, μια Γερμανίδα βουλευτής που έμενε στο ξενοδοχείο, είπε ότι την ξύπνησε από ένα μεγάλο κρότο ο οποίος έμοιζε με σεισμό.«Υπάρχουν θραύσματα (γυαλιού) παντού. Τα έπιπλα, τα πάντα έχουν πλημμυρίσει με νερό», είπε. «Μοιάζει λίγο με εμπόλεμη ζώνη».

Ώρες μετά το συμβάν, φορτηγά άρχισαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια που είχαν χυθεί στον δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο. Ένα μικρό πλήθος τουριστών και θεατών τράβηξε φωτογραφίες πίσω από τη γραμμή της αστυνομίας απέναντι.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA έγραψε στο Twitter την Πέμπτη ότι το ενυδρείο έγινε «παγίδα θανάτου» για τα ψάρια που φιλοξενούνται σε αυτό. «Αυτή η ανθρωπογενής τραγωδία δείχνει ότι τα ενυδρεία δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για τα ψάρια και την άλλη θαλάσσια ζωή», έγραψαν.