ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Χάος σε πτήση από το Φοίνιξ προς τη Χαβάη - 36 τραυματίες

Χάος σε πτήση με προορισμό τη Χαβάη
Χάος σε πτήση με προορισμό τη Χαβάη
ΑΡ

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μίας χαοτικής πτήσης από το Φοίνιξ με προορισμό τη Χαβάη

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μια πτήση της Hawaiian Airlines από το Φοίνιξ προς τη Χονολουλού είχε σοβαρές αναταράξεις την Κυριακή (18/12), δήλωσαν αξιωματούχοι. Συνολικά 36 άτομα χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και 11 ήταν σε σοβαρή κατάσταση μετά από μια πτήση με αναταράξεις που ταρακούνησε την καμπίνα και άφησε το εσωτερικό του αεροπλάνου εμφανώς κατεστραμμένο, σύμφωνα με τον διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Χονολουλού.

Οι ασθενείς υπέστησαν κοψίματα, χτυπήματα και μώλωπες, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών στο κεφάλι, ενώ ορισμένοι υπέστησαν ναυτία λόγω της ανώμαλης πτήσης. Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τις αισθήσεις του, είπε ο ιατρικός διευθυντής, Τζιμ Άιρλαντ.

Τρεις αεροσυνοδοί ήταν μεταξύ των τραυματιών που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 10 μέλη πληρώματος και 278 επιβάτες Ο διευθύνων σύμβουλος της Hawaiian Airlines, Jon Snook, είπε ότι οι ακραίες αναταράξεις ήταν μια μεμονωμένη ανωμαλία.

Η αεροπορική εταιρεία δεν έχει δει «ένα τέτοιο περιστατικό στην πρόσφατη ιστορία», είπε. «Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι και νιώθουμε τυχεροί που δεν υπήρξαν θάνατοι ή άλλοι σοβαροί τραυματισμοί. Και είμαστε επίσης πολύ αισιόδοξοι ότι όλοι θα αναρρώσουν και θα αναρρώσουν πλήρως», είπε.

Η πινακίδα για τη ζώνη ασφαλείας ήταν «αναμμένη» εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν είχαν δεθεί όλοι οι επιβάτες στις θέσεις τους. Μια επιβάτης, η Κέιλι Ρέγιες, η οποία πετούσε με τη μητέρα της είπε ότι η μαμά της είχε μόλις καθίσει αφού χρησιμοποίησε την τουαλέτα και δεν είχε την ευκαιρία να κουμπώσει τη ζώνη ασφαλείας της όταν άρχισαν για πρώτη φορά οι αναταράξεις. «Χτύπησε στο ταβάνι», είπε η Ρέγιες στο Hawaii News Now.

Σύμφωνα με τον Tόμας Βόγκαν, μετεωρολόγο στο φυλάκιο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στη Χονολουλού , ίσχυε μια προειδοποίηση για καταιγίδα. Το φαινόμενο θα μπορούσε να ήταν ένα παράδειγμα «αναταράξεων με καθαρό αέρα» που συμβαίνει σε σύννεφα κυκλικού αέρα ή μερικές φορές καθαρό αέρα κοντά σε καταιγίδες. Οι διαφορές θερμοκρασίας και πίεσης δημιουργούν ισχυρά ρεύματα ταχέως κινούμενου αέρα, καθιστώντας τις «αναταράξεις του καθαρού αέρα» τον πιο επικίνδυνο τύπο αναταράξεων.

Η πτήση ξεκίνησε την κάθοδό της αμέσως μετά τις αναταράξεις και το πλήρωμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδοποιώντας τους ανθρώπους με το σκεπτικό ότι είχαν πολλούς τραυματισμούς στο αεροσκάφος. Στη συνέχεια, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας άνοιξαν το δρόμο για το αεροπλάνο, δίνοντάς του προτεραιότητα στην προσγείωση.

Έντεκα άτομα παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση μετά την ακραία αναταραχή. Δεν είναι σαφές πόσο ύψος έχασε το αεροπλάνο, ένα Airbus A330-200 κατά τη διάρκεια των αναταράξεων, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών θα εξετάσει αυτό το θέμα όπως και άλλα ζητήματα σε μια έρευνα για το συμβάν.

Ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης του αεροπλάνου θα μπορεί να παρέχει αυτές τις λεπτομέρειες και πολλά άλλα. Το διοικητικό συμβούλιο θα διερευνήσει επίσης τι έκαναν οι επιβάτες και το πλήρωμα τη στιγμή της αναστάτωσης — συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που ελήφθησαν για να διασφαλιστεί ότι οι επιβάτες φορούσαν τις ζώνες ασφαλείας τους.