ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Εποχή των Παγετώνων» με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εγκλωβισμένους

ΗΠΑ: «Εποχή των Παγετώνων» με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εγκλωβισμένους
Χιονοθύελλα στις ΗΠΑ
(AP Photo/Craig Ruttle)

Ακραίες συνθήκες αντιμετωπίζουν εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ που πλήττονται από την πρωτοφανή χιονοθύελλα - Ο κυκλώνας Elliott πάγωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ρίχνοντας τις θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και εγκλωβίζοντας ανθρώπους σε σπίτια και αυτοκίνητα -  Τα τελευταία 24ωρα έχουν αναφερθεί 60 νεκροί - Αγωνία για τις ελλείψεις στα τρόφιμα

Μπορεί η φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ να αφήνει πίσω της όλο και περισσότερους νεκρούς (έχουν αναφερθεί 62 νεκροί ), ωστόσο κάποιοι επιτήδειοι βρήκαν ευκαιρία να προβούν σε πλιάτσικο, στα κλειστά καταστήματα.

Ειδικότερα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, που επλήγη και περισσότερο από την κακοκαιρία, πολλοί ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την απουσία της αστυνομίας από τους χιονισμένους και έρημους δρόμους της πόλης και άρχισαν να σπάνε και να κλέβουν επιχειρήσεις και καταστήματα.

Σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία στη δυτική Νέα Υόρκη άρχισαν να ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα, ενώ άλλα αναμένεται να ανοίξουν ξανά σήμερα Τρίτη.

«Το κράτος έχει συγκεντρώσει έτοιμα γεύματα τα οποία θα διανεμηθούν σε τράπεζες τροφίμων, ωστόσο οι συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους έχουν παραλύσει κάθε προσπάθεια για παροχή βοήθειας», δήλωσε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ τη Δευτέρα.

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας μετά τη φονική χιονοθύελλα

Χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης απομακρύνουν τους μεγάλους όγκους χιονιού έξω από τα σπίτια και τα καταστήματά τους, μετά τη φονική χιονοθύελλα των Χριστουγέννων.

«Εξακολουθεί να χιονίζει. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες», λέει ο μετεωρολόγος Μπομπ Όραβετς.

Το δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την «αρκτική εισβολή» που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας των ΗΠΑ.

«Αυτά είναι πιθανότατα τα τελευταία χιόνια», σύμφωνα με τον Όραβετς, ο οποίος διαβεβαιώνει πως η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά: «Από την Πέμπτη θα ανέλθει στους 8°C και το Σάββατο θα φτάσει τους 12°C». Σήμερα εξακολουθούσε να επικρατεί δριμύ ψύχος σε αρκετά σημεία της Νέας Υόρκης, με τον υδράργυρο να δείχνει –2°C.

Σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται με το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με το δίκτυο NBC News.

Το Μπάφαλο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Νέας Υόρης, βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα». Η κυβερνήτης Κάθι Χόκουλ έκανε λόγο για «επική» κακοκαιρία, χωρίς προηγούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότεροι από 30 θάνατοι λόγω της κακοκαιρίας έχουν αναφερθεί στις κομητείες Ίρι και Νιαγάρα. Ορισμένα θύματα εγκλωβίστηκαν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους, άλλοι υπέστησαν έμφραγμα προσπαθώντας να φτυαρίσουν το χιόνι. Η κομητεία Ίρι προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η εξουθένωση από το φτυάρισμα χιονιού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στη μέση ή ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές όπου σημειώθηκαν διακοπές. Υπολογίζεται ότι περίπου 122.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα (έναντι 1,8 εκατ. το Σάββατο), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.us. Πάνω από το 72% αυτών εντοπίζονται στο Όρεγκον και στην Καλιφόρνια.

Διακοπές υδροδότησης αναφέρθηκαν στην Ατλάντα και στο Τζάκσον του Μισισίπι, εξαιτίας σπασμένων αγωγών.

Λεηλασίες στο Μπάφαλο

Σύμφωνα με το BBC, «οι λεηλασίες δίνουν και παίρνουν στο Μπάφαλο με πολλούς να εκμεταλλεύονται με άδειους δρόμους όπου οι χιονοπτώσεις και οι συνθήκες χιονοθύελλας έκαναν τους δρόμους απροσπέλαστους». Μάλιστα όπως φαίνεται και σε βίντεο οι επίδοξοι ληστές κάνουν τις λεηλασίες με έλκηθρα. Στο Μπάφαλο έχουν αναφερθεί 28 νεκροί, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν παγωμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους που θάφτηκαν κάτω από το χιόνι.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ, έμεινε έκπληκτη από αυτό που είδε, λέγοντας: «Είναι [σαν να πηγαίνεις] σε εμπόλεμη ζώνη και τα οχήματα στις πλευρές των δρόμων είναι συγκλονιστικά». Όπως τόνισε, η κακοκαιρία αυτή «θα μείνει στην ιστορία ως η πιο καταστροφική» που έχει πλήξει ποτέ την πολιτεία.

Συνολικά περίπου 20.000 πτήσεις ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σύμφωνα με το FlightAware.com και οι αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύονται να επανέλθουν στο πρόγραμμα. Από τις 6 π.μ. EST, περίπου 2.848 πτήσεις είχαν ακυρωθεί για την Τρίτη.

Τι απαντούν οι ειδικοί για τα ακραία φαινόμενα στην Αμερική

Η κακοκαιρία Elliott (ονοματίστηκε από την εταιρεία The Weather Channel) μεταξύ 21 και 25 Δεκεμβρίου 2022 στη Βόρεια Αμερική επηρέασε συνολικά περίπου 240 εκατομμύρια κατοίκους των ΗΠΑ με χιονοθύελλες και πολικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το meteo, εκτός από τις ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης που κατέκλυσαν τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ένα βαρομετρικό χαμηλό-βόμβα προκάλεσε πολύωρες και καταστροφικές χιονοθύελλες. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις για αυτή την ακραία κακοκαιρία.

1) Πόσο χαμηλά και πόσο γρήγορα έπεσε η θερμοκρασία;

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν -47,2°C στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone (Elk ParkMT). Νέο ρεκόρ πτώσης θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Denver του Colorado όπου η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 22°C μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα και σε διάστημα 2 ημερών η θερμοκρασία από τους +11°C υποχώρησε στους -31°C. Στο Cheyenne του Wyoming η θερμοκρασία μέσα σε μόλις 30 λεπτά υποχώρησε από τους +6°C στους -16°C.

2) Από πότε είχε να συμβεί κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για την πιο ψυχρή Παραμονή Χριστουγέννων για την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, και η 2η η πιο ψυχρή για τη Νέα Υόρκη τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια. Επίσης, στην Νέα Υόρκη καταγράφηκε η δεύτερη πιο απότομη πτώση της θερμοκρασίας στα χρονικά των καταγραφών, με υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά 17°C σε διάστημα 6 ωρών. Στις βόρειες πολιτείες Montana και Wyoming καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1939. Στις νοτιότερες πολιτείες όπως τη Φλόριδα καταγράφηκαν οι πιο ψυχρές συνθήκες από το 1890.

Μερικά ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν:

Casper, Wyoming: -41°C

Pittsburg, Pennsylvania:-21°C

Athens, Georgia: -12°C

Baltimore, Maryland: -8°C

Charleston, South Carolina: -7°C

Miami, Florida: +10°C (η πιο χαμηλή μέγιστη ημερήσια τιμή)

Los Angeles, California: +29°C (η πιο θερμή ημέρα Δεκεμβρίου στα χρονικά)

3) Πώς επηρεάστηκε ο καιρός στην Ευρώπη;

Η μεταφορά τόσο ψυχρών αερίων μαζών αρκτικής προέλευσης σε νότια γεωγραφικά πλάτη και η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων ανατολικότερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Ευρώπη. Έτσι, η Ευρώπη επηρεάστηκε από ακραία μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τα νότια με την παράλληλη ασυνήθιστα βορειότερη πορεία του Πολικού Αεροχειμάρρου.

4) Πόσο χιόνι έπεσε;

Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού καταγράφηκε στα δυτικά τμήματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στην παραλίμνια πόλη Buffalo. Συνολικά σε διάστημα 3 ημερών καταγράφηκαν 124 εκ φρέσκου χιονιού. Μέχρι τα Χριστούγεννα, το Buffalo έχει δεχθεί συνολικά 2,3 μέτρα χιονιού από τον Νοέμβριο, όταν κλιματικά στο σύνολο του χειμώνα δέχεται κατά μέσο όρο 2,4 μέτρα ανά έτος.

5) Πόσο καλά είχε προβλεφθεί το φαινόμενο;

Το σύνολο των προγνωστικών μοντέλων είχαν προβλέψει τη δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ήδη μια εβδομάδα πριν την έλευση της κακοκαιρίας Elliott. Σχεδόν το 60 % της έκτασης των ΗΠΑ ήταν σε κατάσταση συναγερμού επί 3 ημέρες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και οι προγνώσεις επαληθεύτηκαν.

Συγκλονιστικές ιστορίες επιβίωσης από τη σφοδρή χιονοθύελλα

Ενώ γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στο χιόνι, πολλές είναι οι ιστορίες επιβίωσης κατοίκων που πλήττονται από το πολικό ψύχος.

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστική είναι η βοήθεια που παρείχαν οι Αρχές σε έγκυες που επρόκειτο να γεννήσουν. Ο Mark Poloncarz, εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας Erie, δήλωσε ότι ένα εκχιονιστικό άνοιξε το δρόμο για να μεταφερθεί μια γυναίκα με επιπλοκές λόγω εγκυμοσύνης στο νοσοκομείο, όπου γέννησε ένα υγιές μωρό.

Ενώ όσες δεν κατάφεραν να φτάσουν στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν σε μαίες. Η Erica και ο Davon Thomas πρωταγωνίστησαν σε μια τέτοια ιστορία. Η Erica, της οποίας το μωρό επρόκειτο να γεννηθεί τα Χριστούγεννα, άρχισε να αισθάνεται συσπάσεις το βράδυ της Παρασκευής κι ενώ είχε κλιμακωθεί η ένταση της χιονοθύελλας. Ενώ η Erica και ο Davon ζούσαν μόλις 5 μίλια μακριά από το μαιευτήριο, είχαν εγκλωβιστεί από το χιόνι.

Ο Davon απευθύνθηκε στο 911, αλλά του απάντησαν ότι οι πρώτες βοήθειες δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο λόγω του καιρού. Τελικά η λύση βρέθηκε... online. Μια μαία με βιντεοκλήση μέσω Facebook προσπάθησε να προσφέρει ό,τι βοήθεια μπορούσε. Γύρω στις 3.30 μ.μ., με την εξ αποστάσεως καθοδήγηση η Erica γέννησε ένα υγιές κοριτσάκι, την Devynn Brielle Thomas.

Μια άλλη ιστορία αφορά ένα τουριστικό γκρουπ από τη Νότια Κορέα. Κατευθυνόταν προς τους καταρράκτες του Νιαγάρα με ένα βανάκι, όταν ξαφνικά αυτό κόλλησε στο χιόνι έξω από το Μπάφαλο. Δύο μέλη άτομα χτύπησαν την πόρτα ενός κοντινού σπιτιού και ζήτησαν φτυάρια. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, ο Alexander και η Andrea Campagna, προσκάλεσαν τους εννέα ταξιδιώτες και τον οδηγό του τουριστικού βαν στο σπίτι τους– το γκρουπ έμεινε εκεί το Σαββατοκύριακο, αναχωρώντας την Κυριακή, σύμφωνα με τους New York Times.

Τέλος, μια εξαμελής οικογένεια από το Γουίλιαμσβιλ, κοντά στο Μπάφαλο, προσπάθησε να μεταβεί σε ξενοδοχείο το βράδυ της Παρασκευής αφού δεν είχε ρεύμα, αλλά βρέθηκε αποκλείστηκε στο χιόνι. Οι πυροσβέστες του αεροδρομίου του Μπάφαλο διέσωσαν τους γονείς καθώς και τα τέσσερα παιδιά τους, τα οποία από εννέα μηνών έως οκτώ ετών. Η οικογένεια πέρασε το βράδυ και την παραμονή των Χριστουγέννων στο πυροσβεστικό σταθμό, σύμφωνα με το CNN.

Σχετικές ειδήσεις